Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

České volejbalistky podstoupí první krok k olympiádě

Baku - České volejbalistky budou v tomto týdnu bojovat v Baku o jediné postupové místo do květnové hlavní části evropské olympijské kvalifikace. Turnaj v ázerbájdžánské metropoli začíná už dnes, svěřenkyně trenéra Jiřího Šillera zasáhnou do soutěže zítra duelem s Maďarskem, ve čtvrtek je čeká Ukrajina. Ve druhé skupině spolu s domácím Ázerbájdžánem budou hrát Bulharsko a Dánsko.

České volejbalistky
zdroj: ČT4

Dva týmy z každé skupiny postoupí do semifinále, vítězky celého turnaje čeká začátkem května hlavní evropská kvalifikace v Istanbulu. Souběžně se v tomto týdnu budou hrát ještě kvalifikační skupiny stejného formátu v chorvatské Poreči a ruském Kaliningradu.

"Postoupit na olympijské hry do Londýna by byl stejný úspěch jako vyhrát mistrovství Evropy," řekl kouč Šiller, který v září na ME dovedl český tým k osmému místu. Po olympijské kvalifikaci v Baku mu skončí smlouva, sám má zájem pokračovat, ale definitivní slovo bude mít výkonný výbor svazu. Do Baku neodletěl po vzájemné domluvě asistent Ondřej Marek, který má klubové povinnosti v extraligovém týmu KP Brno.

V květnu v Istanbulu se v olympijské kvalifikaci vedle tří postupujících ze současných turnajů představí ještě nasazené týmy Srbska, Německa, Itálie, Polska a pořádající Turecko.

"V našich možnostech je postup do květnové kvalifikace v Turecku. Bude pochopitelně záležet na momentální výkonnosti a také na složení jednotlivých týmů," řekl před dnešním odletem Šiller. V minulém týdnu se volejbalistky sešly v Mikulově a soustředění proložily i dvěma zápasy právě s Maďarskem. Po dohodě obou trenérů se hrálo na pět setů a domácí reprezentace dvakrát jasně vyhrála 5:0. Ukrajina ale představuje nevyzpytatelného soupeře, v poslední olympijské kvalifikaci před čtyřmi lety české volejbalistky vyřadila.

"Výhodou je, že se můžeme ještě v Baku před semifinálovým zápasem sehrávat a vyzkoušet herní signály. Po mistrovství Evropy se hráčky na více než měsíc vrátily do svých klubů a nyní si na sebe opět zvykají. Máme v týmu po návratu z mateřské dovolené nově Helenu Horkou a na evropském šampionátu nehrála ani blokařka Magda Králíková. Obě rychle zapadly do týmu," poznamenal Šiller.

Nominace na turnaj v Baku

Nahrávačky: Lucie Mühlsteinová, Šárka Kubínová

Blokařky: Kristýna Pastulová, Ivana Plchotová, Magda Králíková

Smečařky: Helena Havelková, Šárka Melichárková, Andrea Kossányiová, Helena Horká

Univerzálky: Aneta Havlíčková, Tereza Vančurová

Libero: Julie Jášová

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články