Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Na šampionátu v ragby se rozhodne o semifinalistech

Auckland – Největší sportovní událost druhé poloviny letošního kalendářního roku, mistrovství světa v ragby, vstoupí o víkendu do své vyřazovací fáze. Pouze domácí Nový Zéland je v utkání s Argentinou jasným favoritem, ostatní čtvrtfinálové duely slibují vyrovnané bitvy s předem těžko odhadnutelným výsledkem. Všechna čtyři utkání můžete sledovat živě na ČT4 a sportživě.cz, přímý přenos utkání Irsko – Wales startuje v sobotu už v 6:50.

Irové poprvé v historii vyhráli ve skupině všechna utkání a za sebou nechali mimo jiné favorizovanou Austrálii. I hvězdný mlynář Rory Best, který si v utkání s Itálií poranil rameno, je na soupisce pro čtvrtfinále a Irsko tak nastoupí v gaelském derby proti Velšanům v nejsilnější sestavě. Ve všech čtyřech případech skončila jejich cesta play-off hned na začátku, případná výhra by tak byla pro Irsko historickým úspěchem.

Wales ale zatím také ukazuje na šampionátu svou sílu a ani on se nechce s vyřazovacími boji loučit hned na jejich začátku. "Máme za sebou na mistrovství spoustu tvrdé práce. Věděli jsme, že máme nejtěžší skupinu a dokázali jsme z ní postoupit. Jsme v dobré formě, hrajeme fantastické ragby a věříme si," hýří sebevědomím kouč Velšanů Neil Jenkins.

Francie utrpěla na mistrovství debakl od Nového Zélandu a v posledním utkání nestačila ani na Tongu. Forma Les Bleus je zatím hodně vratká a Angličané se v duelu dvou dlouhodobě nejúspěšnějších evropských týmů oprávněně cítí být favoritem. "Je to zápas o všechno, čtvrtfinále mistrovství světa, nebudeme se držet zpátky," plánuje trenér Albionu Martin Johnson přehrát svého soupeře aktivní hrou.

Novozélanďané čekají na titul už od prvního šampionátu v roce 1987 a na předchozím MS se poprvé nedostali ani do semifinále. V domácím prostředí jsou jeho spoluhráči hlavním favoritem a obhájce bronzu Argentina by pro ně neměla představovat větší překážku. "Všechno je o tomto týdnu. Poučili jsme se, minule jsme jeli domů a rozhodně to nechceme v neděli opakovat," odhodlaně tvrdí zadák All Blacks Mils Muliaina, který si v utkání připíše jubilejní stý start za národní tým.

Jihoafričtí ragbisté
zdroj: isifa/EPA autor: Jon Hrusa

Před turnajem toto obsazení posledního čtvrtfinále nečekal nejspíš nikdo, šokující prohra Australanů ve skupině s Irskem ale udělala z nedělní části turnajového pavouka setkání tří těžkých vah světového ragby a už v tuto chvíli je jisté, že jeden z tradičních účastníků Turnaje tří národů skončí na šampionátu bez medaile. A na jihoafrické obhájce titulu čeká hned na úvod nejtěžší možný soupeř.

Australané ale i s ohledem na zmíněné selhání s Iry nebudou nejspíš v utkání se Springboks favoritem. "Dostali jsme lekci, ale jdeme dál. Víme, co jsme udělali špatně a co musíme zlepšit," neztrácí však optimismus pilíř Wallabies Ben Alexander. Zápas s ohledem na bohatou historii vzájemných soubojů nabídne v každém případě jeden z vrcholů celého mistrovství.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články