Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Nový Zéland hostí MS v ragby, favoritem jsou domácí

Praha - Nový Zéland bude ode dneška až do 23. října hostit mistrovství světa v ragby, které je ve světě nezřídka označováno za největší sportovní událost tohoto roku. Každopádně to platí pro pořadatelskou zemi, ve které je ragby národním sportem. Domácí tým je také hlavním favoritem, titul po čtyřech letech budou obhajovat Jihoafričané. Přímé přenosy dvaceti utkání nabídne Čtyřka i web sportživě.cz.

Ragby
zdroj: Wikipedia

Šampionát se vrací na místo, kde měl v roce 1987 svou premiéru. Zdejší ragbisté se stali také prvními mistry světa, od té doby ale pohár Webba Ellise, zakladatele hry se šišatým míčem, už nezískali. Své čekání by proto rádi ukončili letos a připsali si druhý triumf stejně jako Australané (1991 a 1999) a Jihoafričané (1995 a 2007). Vyrovnat se jim chce i Anglie, která vyhrála v roce 2003.

Právě Nový Zéland je hlavním favoritem i pro předsedu České ragbyové unie Bruna Kudrnu, který je pozván na semifinálové a finálové zápasy. "Všechny žebříčky a forma reprezentantů ukazují na Nový Zéland, ale bez šance nejsou ani ragbisté z Jižní Afriky a z Austrálie. Překvapit ovšem může i Anglie s Francií," míní Kudrna.

Složení skupin (první dva týmy postupují do čtvrtfinále):  Skupina A: Nový Zéland, Francie, Tonga, Kanada, Japonsko Skupina B: Argentina, Anglie, Skotsko, Gruzie , Rumunsko   Skupina C: Austrálie, Irsko, Itálie , Rusko , USA Skupina D: Jihoafrická republika, Wales, Samoa, Fidži, Namibie

Z účastníků je jediným nováčkem tým Ruska. Již pošesté se na turnaji představí reprezentanti oceánského ostrova Tonga, který má sto tisíc obyvatel. Právě hráči Tonga a domácího Nového Zélandu obstarají páteční zahajovací zápas. Finále se hraje 23. října v Aucklandu. Do dějiště turnaje se chystají i čeští ragbisté ať už samostatně nebo jako týmy seniorů Pražských Old boys, kteří přitom sehrají v dějišti MS několik utkání se stejně starými soupeři.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články