Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

České basketbalistky skončily na šampionátu čtvrté

Lodž (Polsko) - České basketbalistky skončily na mistrovství Evropy v Polsku čtvrté. V dnešním utkání o bronzové medaile prohrály s obhájkyněmi titulu z Francie 56:63. I tak si ale připsaly třetí nejlepší umístění na evropském šampionátu pro samostatnou Českou republiku po stříbru z roku 2003 a zlatu z roku 2005. Francie získala svou šestou medaili na ME v historii a první bronzovou.

"Loučit se s prohrou jsme opravdu nechtěli, ale je třeba si uvědomit sílu soupeře. My mu dnes byli vyrovnaným soupeřem, což nás může těšit, ale na druhou stranu převažuje pocit prohry," poznamenal na pozápasové tiskové konferenci trenér Lubor Blažek.

Francie byla zklamaná z neúčasti ve finále a dlouho to na ní bylo vidět. Hrála bez energie a ve střelbě se jí vůbec nedařilo. Naopak Češky měly přesnější zakončení, příliš často však ztrácely míč. Velké problémy jim však dělala podkošová dvojice Francouzek, hrající na hranici tvrdosti. Yacoubouová sice při střelbě selhávala, ale dělala prostor pro Grudaovou, která byla v podstatě jediným nebezpečím pro českou obranu, přesto se prosazovala.

Je nám líto, video expirovalo.
České basketbalistky odjíždí bez medaile

Postupně se při střelbě z dálky chytila Elhotová, která odehrála svůj nejlepší zápas ve vyřazovací části, a ofenzivní formu potvrzovala pivotka Kulichová. Když pak v posledních sekundách první půle skórovala Bortelová, vedly Češky o šest bodů.

Po změně stran se jim však i kvůli častým chybám nedařilo skóre navýšit, naopak Grudaová pokračovala ve svém představení a dvěma rychlými trojkami se k ní přidaly i spoluhráčky. Výsledkem bylo, že do poslední části se šlo za vyrovnaného stavu.

"Většinu zápasu jsme měli pod kontrolou, ale ztratili jsme to nevynucenými chybami, které posadily Francii na koně. Přitom naše zónová obrana dělala soupeřkám problémy, ale naše chyby jim umožnily se vrátit do zápasu a navíc se v klíčových chvílích trefily z dálky, což jim předtím nešlo," konstatoval Blažek.

Trenér Lubor Blažek:

"Samozřejmě jsme chtěli medaili, ale prohráli jsme tu pouze s Ruskem a Francií, což je absolutní evropská špička, a to je podle mě úspěch."

Také ve čtvrté čtvrtině se oba týmy předháněly v nepřesnostech, nakonec však byly šťastnější Francouzky. Do koše jim spadlo několik těžších střel, které do té doby neproměňovaly, navíc se Češky občas zlobily na přísnější metr rozhodčích. "Jestli někdo zrušil pravidlo tří vteřin, tak by to měl říct všem, a ne že se to najednou přestane pískat," stěžovala si po utkání pivotka Ilona Burgrová, která se s většinou Francouzek zná ze svého působení v Bourges.

Když po dalších trefách Grudaové a trojce Dumarcové soupeřky odskočily na devět bodů, bylo o výsledku rozhodnuto. Češkám nepomohl ani závěrečný presink. "Dnes se potvrdilo pořekadlo, že když dá Sandrine Grudaová hodně bodů, tak Francie neprohrává. A my ji dnes neuhlídaly," dodala Burgrová k autorce 26 bodů.

Česko - Francie 56:63

Nejvíce bodů: Elhotová 17, Kulichová 14, Vítečková 13 - Grudaová a Yacoubouová po 9. Rozhodčí: Tourino (It.), Baumanis (Lot.), Nituová (Rum.). Fauly: 18:10. Trestné hody: 8/7 - 18/15. Trojky: 5:6.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články