Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Příští sezona NBA je v ohrožení. Začala výluka

New York - V zámořské basketbalové lize NBA začala výluka, první po 13 letech. Oficiálně to oznámila hráčská asociace, která se s vedením soutěže nedohodla na nové kolektivní smlouvě. Ta stávající s dnešní půlnocí vyprší. Ohrožen je tak start příští sezony, v níž se má v NBA objevit i historicky třetí český hráč Jan Veselý. Vedení NBA předložilo hráčské asociaci návrh na nový platový strop a další změny týkající se ekonomických podmínek, což hráčská asociace odmítla. V poslední době už nikdo nepochyboval, že výluka skutečně začne. Poté, co se dnes během tříhodinového jednání obě strany opět neshodly, vyhlásily oficiálně začátek.

"Snažili jsme se výluce zabránit, bohužel jsme nedokázali dosáhnout dohody," řekl člen výkonného výboru hráčské asociace Matt Bonner ze San Antonia. 

"NBA nám předložila návrh, ve kterém chce nový tvrdý platový strop, konec
garantovaných kontraktů, drastické ekonomické znevýhodnění a naopak garantovaný zisk pro každého majitele. Chtějí si zajistit, že ať majitel udělá jakékoli špatné obchodní rozhodnutí, stejně bude mít garantovaný zisk. To není začátek vyjednávání, to je vánoční seznam pro Santa Clause," uvedl už dříve na svém blogu další člen exekutivy a hráč Atlanty Etan Thomas.


Není jasné, kdy nová sezona začne. Veselý po nedávném draftu uvedl, že mu to starosti nedělá. "Já to teď neřeším. Na starosti to mají moji agenti. Uvidíme, až se to všechno domluví. Pak se budu rozhodovat, co a jak, jestli budu trénovat v Americe, nebo jestli se na chvíli vrátím do Partizanu Bělehrad," řekl po draftu, v němž si ho jako šestého v pořadí vybral Washington.

V současné době jsou ve výluce dvě ze čtyř nejsledovanějších profesionálních soutěží ve Spojených státech. Od března je ve stejné situaci také liga amerického fotbalu NFL. Při předchozí výluce v NBA v ročníku 1998/99 byla sezona zkrácena z 82 zápasů základní části na 50 utkání.

Dirk Nowitzki smečuje do koše Oklahomy
zdroj: AP autor: Mike Stone
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články