Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalistky porazily i Bělorusko a vyhrály základní skupinu

Bydhošť - České basketbalistky postoupily do osmifinále mistrovství Evropy s plným bodovým ziskem. V závěrečném utkání základní skupiny B porazily v přímém souboji o první místo Bělorusko 67:62 a k účasti ve čtvrtfinále by jim mělo stačit, když v další fázi vyhrají jediné ze tří utkání s Litvou, Ruskem a Tureckem. Bělorusko plánovalo odvetu za porážku ze semifinále loňského mistrovství světa, ale české hráčky měly oproti předchozím dvěma utkáním skvělý vstup do zápasu. V obraně nedovolily soupeřkám téměř nic a v útoku se chytly ostrostřelkyně Vítečková s Elhotovou, která devatenácti body navázala na svůj výkon z utkání s Velkou Británií. Pod košem navíc znovu skvěle spolupracovaly Burgrová s Kulichovou.

"Věděli jsme, že může rozhodovat náš vstup do zápasu, který jsme v předchozích utkáních neměli dobrý. Dnes to bylo mnohem lepší. Povedlo se nám ale hlavně splnit základní úkol, tedy zahrát kvalitní obranu. Ta byla dnes velmi důležitá," řekl trenér Lubor Blažek.

První čtvrtinu tak Češky vyhrály jednoznačně 23:9. Pak však Bělorusky přitvrdily v obraně, kterou vytáhly až na útočnou polovinu, a vývoj utkání vyrovnaly. A když v průběhu třetí čtvrtky Češky nedaly několik snadných střel, začaly být nervózní.

Toho soupeř využil a v závěru třetí desetiminutovky snížil na rozdíl pouhých pěti bodů. Pak ale zavelela kapitánka Bortelová a trojkou zařídila osmibodový náskok do poslední části.

To samé se jí povedlo i poté, co Bělorusky snížily po dvou trojkách dokonce na dvoubodový rozdíl. Právě Bortelová byla klíčovou hráčkou i v závěrečných minutách, kdy uklidnila českou hru při presinku soupeře a utnula nápor Bělorusek. Ty za poslední čtyři minuty daly jen pět bodů a Blažkův tým už výhru uhájil.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Bělorusko
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články