Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Házenkáři přehráli Nizozemce a postupují na ME

Praha - Čeští házenkáři si dnešní domácí výhrou 38:26 nad outsiderem skupiny z Nizozemska zajistili účast na lednovém mistrovství Evropy v Srbsku. Tým trenéra Martina Liptáka i s nejlépe hodnoceným světovým házenkářem Filipem Jíchou tak odčinil předešlé zaváhání na půdě Řecka, kde prohrál 24:26. Ve skupině skončili na druhém místě, díky dnešní výhře 31:25 nad Řeckem šestou skupinu vyhráli Norové.

Nizozemci dokázali držet s domácím favoritem krok jen deset minut. Od 11. minuty začali Češi navyšovat svůj náskok a v 18. minutě vedli 16:6, což byly rozhodující chvíle utkání. O přestávce vedli domácí už 22:13 a nemohl je srazit ani nepodařený úvod druhého poločasu, kdy se nechali strhnout tvrdší hrou soupeře ke zbytečným vyloučením. V jednu chvíli hráli dokonce jen se třemi hráči v poli.

Pak se český celek uklidnil, znovu začal střílet góly a Nizozemci definitivně odpadli. Roli nehrálo ani to, že soupeř dokázal většinou důraznou hrou ubránit nejlepšího házenkáře světa Filipa Jíchu. Góly dávali i jiní a skóre narostlo až na konečných 38:26.

Házenkáři připustili, že proti slabšímu soupeři nepředvedli extra výkon. "Nehráli jsme příliš s lehkostí, ale asi se to na závěr sezony dalo očekávat. Někteří z nás mají v nohou přes pětašedesát utkání v sezoně," uvedl Jícha, který prý při posledním klaksonu myslel hlavně na to, že mu konečně začíná dovolená. Utkání podle něj rozhodla dvacetiminutovka před poločasovou pauzou. "Tam jsme jim odskočili až na deset gólů a tím jsme Nizozemce definitivně setřásli," řekl Jícha.

Reprezentační kapitán Karel Nocar s ním souhlasil. "Bylo dobře, že jsme přes několik zahozených šancí v úvodu utkání dokázali zachovat klid a v rozhodujících okamžicích byli herně lepší," prohlásil Nocar, podle kterého kvalifikace potvrdila nárok týmu postoupit na šampionát, i když ne vždy to bylo jednoduché. "Klíčový byl začátek kvalifikace, i přes dvě prohry jsme to dnes měli ve svých rukou a nepřipustili žádné komplikace," liboval si zkušený házenkář.

Česko - Nizozemsko 38:26 (22:13)

Sestava a branky ČR: Štochl, Mrkva - Nocar, Vítek 2, Piskač 3, Kubeš 4, Motl 4, Jícha 4, Filip 5, Sobol 2, P. Horák 6, Juříček, Stehlík 4, Hynek, Sklenák 4/1, R. Horák.

Rozhodčí: Judšic, Kot (oba Běl.). Sedmimetrové hody: 2/1 - 3/2. Vyloučení: 3:3. Diváci: 900.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články