Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalisté Prostějova na domácí půdě porazili Nymburk

Prostějov - Basketbalisté Prostějova porazili ve čtvrtém ligovém finále na domácí palubovce Nymburk 83:72 a vyrovnali stav série na 2:2. Pátý duel je na programu ve středu v 19:30 v Nymburce. Ještě včera přitom basketbalisté Nymburka po třech odehraných utkáních finálové série nad Prostějovem vedli 2:1 na zápasy. Hanáci ale ukázali již při včerejším utkání, že dokáží účastníka letošního ročníku Adriatické ligy zaskočit.

Prostějov tentokrát kromě přesnější kombinační souhry soupeře předčil hlavně střelbou z tříbodového území, odkud zaznamenal 14 přesných pokusů. Do zápasu přitom vstoupili podstatně lépe basketbalisté Nymburka, kteří rychle získali sedmibodový náskok. Bojovně naladěný domácí tým ale rychle zpřesnil koncovku. Častěji střílel z tříbodového prostoru a také zlepšil hru v defenzívě. Těmito zbraněmi stejně rychle otočil výsledek a po šesti minutách už Hanáci vedli 10:9.

Basketbal dostal parametry kvalitního ligového finále

Je nám líto, video expirovalo.
BK Prostějov - ČEZ Basketball Nymburk

Prostějov táhl zejména pivot Landry, jenž kromě jisté koncovky sbíral odražené míče. Oproti sobotnímu duelu se střelecky probrali Šležas s Veikalasem, který za první poločas zaznamenal 10 bodů.

Po tříbodové střele Marka ve 12. minutě už Prostějov vedl 30:24 a náskok několik minut držel. O čtyři minuty později za stavu 39:32 kouč Orlů Peter Bálint stáhl ze hry pivota Nicholsona, jenž měl na svém kontě v tu chvíli tři osobní chyby. Defenziva Hanáků dostala na chvíli trhliny, Nymburk zrychlil svoje akce a snížil na dvoubodový rozdíl.

Změna stran Nymburku neprospěla

Ovšem po změně stran dostal zápas až nečekaně jednoznačný charakter. Koncentrovaný výkon Orlů ostře kontrastoval s hodně chaotickou a nepřesnou hrou obhájců titulu. Za pouhých pět minut prostějovský tým šňůrou 15:2 zvýšil svůj náskok na rozdíl sedmnácti bodů. I když se Nymburk ještě na chvíli vzchopil, na zvrat neměl tentokrát síly a hanácký tým v pohodě dotáhl zápas do vítězné koncovky.

Reakce trenérů:

Prostějovský kouč Peter Bálint:"Hráli jsme velice dobře v obraně a z toho pramenila naše euforie v útoku. [...] Udrželi jsme dobré skóre a náš výkon postupně rostl. Doufám, že sérii ještě zdramatizujeme. Naši hráči jsou sice hodně unaveni, ale po vítězných zápasech rychle dobíjejí energii. Nymburk na nás chvíli zkoušel zónovou obranu, s tou ale neuspěl."

Trenér Nymburka Ronen Ginzburg: "Podali jsme nejhorší výkon v celé letošní sezoně. Prostějov zaslouží pochvalu za vynikající hru a také střelbu z tříbodového prostoru. Jsem ale přesvědčen, že naši hráči zápas nepodcenili, zřejmě jsou mentálně unaveni. [...] Přesto, že dnešní obraz naší hry byl hrozný, stav série je nyní 2:2. Věřím, že doma podáme lepší výkon."

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články