Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čeští florbalisté přiznali, že jim pomohlo k postupu i štěstí

Helsinky - Brankáři David Rytych i Tomáš Kafka se stali hlavními hrdiny dramatické čtvrtfinálové bitvy českých florbalistů s Estonskem. Rytych držel české naděje během hry, Kafka vychytal celkově tři ze čtyř nájezdů Estonců. Hráči přiznali, že jim pomohlo k postupu i štěstí. Strach z porážky českých florbalistů umocňoval také fakt, že v pátek je přiletí do bojů o medaile povzbuzovat speciál s více než stovkou českých fanoušků, pro které se mohla stát cesta do Helsinek zbytečnou.

Zkušený Kafka sledoval zápas ze střídačky, ale v 11. minutě zabránil Reinu Kivimu z trestného střílení zvýšit na 2:0. Pak v rozstřelu inkasoval jen jednou od Henrika Talmeho, Kristian Talme a Kivi na něm ztroskotali. "Jeden gól ze čtyř nájezdů je dobrá bilance, s tou jsem spokojený. David Rytych chytal v zápase výborně. Jsem rád, že se (v nájezdech) naopak vedlo klukům, protože ráno při tréninku jim to moc nešlo. Kluci z devíti nájezdů dali ráno nám s Davidem jen dva góly," doplnil Kafka.

Kafka nás neskutečně podržel, řekl Rytych

Takové problémy s Estonci čeští florbalisté ani nečekali. "My jsme měli párkrát v historii problémy s Lotyši, hlavně naši junioři. Ale teď si nevybavím takové trápení. Estonci nikdy takhle dobří nebyli, to byl nejlepší výkon, co jsem od nich viděl. Zasloužili si postoupit," prohlásil Kafka. Při marném dobývání estonské branky za stavu 1:2 mu běželo v hlavě, že zklamou příznivce, kteří investovali deset tisíc korun za zájezd na finálové dny šampionátu. 

Rytych si po zápase zhluboka oddechl. "Určitě to byl hodně nepříjemný zápas. Ty jejich brejky byly smrtící a měli jsme hodně velké štěstí. Utekli jsme hrobníkovi z lopaty," prohlásil gólman finské Josby. Ocenil výkon Kafky, který nakonec tým dovedl k vítězství v rozstřelu. "Byl fantastický. Vůbec nebyl rozehřátý, šel tam z ničeho a neskutečně nás podržel," doplnil Rytych.



České naděje na medaile zachránila trefa Tomáše Sladkého z 59. minuty. "Nebylo to úplně zvládnuté, ale vůlí jsme to nakonec dotáhli, ale teď už je potřeba se z toho poučit. Neměli jsme tlak, ale byly tam střely z dálky," prohlásil Sladký. "S Honzou Brusem a Honzou Jelínkem se známe dlouho, řekli jsme si, že když dáme přihrávku zpátky na beka, ať to tam hned nahodí a půjdeme minimálně dva do branky. Odrazilo se mi to od hrudi, trefil jsem to snad tyčkou a doskákalo to tam. My hlavně můžeme děkovat brankářům," dodal Sladký.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články