Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

České volejbalistky se na MS přiblížily postupu

Hamamacu (Japonsko) - České volejbalistky na mistrovství světa v Japonsku poprvé vyhrály. V utkání považovaném za rozhodující pro postup ze skupiny B v Hamamacu mezi nejlepší šestnáctku turnaje zvítězily svěřenkyně trenéra Jiřího Šillera nad Portorikem jednoznačně 3:0. Zápas trval jen 65 minut. Třebaže ve světovém žebříčku je Portoriko o 25 míst výše, úvod utkání nasvědčoval něčemu úplně jinému. Nahrávačka Mühlsteinová rozvrátila svým podáním soupeřovu přihrávku natolik, že trenér Cardona vyčerpal už za stavu 6:0 oba oddechové časy.

České volejbalistky proti Portoriku
zdroj: Český volejbalový sraz

Český nápor tím ale neotupil. Ten se jen přenesl do nepropustných bloků, které poslechly pokyn kouče Šillera, že nemusejí skákat tak vysoko jako v sobotu proti Brazilkám. Hráčkám Portorika přitom rozhodně nechyběla bojovnost, v poli zvedaly míče těsně nad zemí nebo je zase na českou stranu vracely vysokými oblouky daleko za hřištěm.

První set skončil jedenáctibodovým rozdílem, ale žádná selanka se na dvorci neodehrávala. Houževnatý protivník se všemi prostředky snažil udržet kontakt, avšak trpělivá hra a pečlivá obrana postupem času vynesly českému týmu pohodlný náskok i v druhé sadě. Tu zakončil další přímý bod při servisu Mühlsteinové.

"Mám radost, hráli jsme koncentrovaně celý zápas, protože Portoriko má dobré hráčky a nové libero. Dokázali jsme se prosadit díky servisu a blokům," řekl Šiller.

"Nebyl tak důležitý výkon, důležitější byla výhra. Víme, že to je výsledek, který nás posune dál, alespoň v to doufáme. Myslím, že jsme hrály dobře a v klidu. Asi jsme navázaly na zápas s Brazílií," uvedla kapitánka Ivana Plchotová.

Šiller nechtěl nic ponechat náhodě, na hřišti zůstala základní sestava a celek Portorika dál marně hledal cestu, jak dostat míč na zem. Slabší chvilku si ale posléze vybral i český tým, když nechal soupeřky přiblížit na rozdíl tří bodů (17:14), domluva při oddechovém čase však přinesla okamžitou nápravu.

Mečbol proměnila razantní smečí ze zadní zóny univerzálka Havlíčková, která v utkání celkově nasbírala 12 bodů, stejně jako kapitánka Plchotová. Na bodové bloky vyhrály Češky 11:2, sedmkrát se prosadily servisem.

Po pondělním volném dnu se české reprezentantky utkají s Itálií, základní skupinu zakončí zápasem s Keňou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články