Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Začíná basketbalová liga vicemistryň světa

Praha - Česká basketbalová liga žen, soutěž novopečených vicemistryň světa, dnes odstartuje novou sezonu. Po třech letech se může chlubit i tím, že má nového generálního partnera. Tím se stala firma Excelsior, která finančně podpoří desítku ligových klubů i mládež. Vedení soutěže si po nedávném úspěchu národního týmu slibuje, že liga přitáhne větší diváckou pozornost. Tu má zajistit i přítomnost osmi hráček ze stříbrného reprezentačního družstva. Jasným favoritem na zisk titulu je výrazně posílený USK Praha.

"Věříme, že veřejnost bude po úspěchu reprezentace sledovat ženskou ligu s větším zájmem než dosud. Slibujeme si od toho větší návštěvnost, do hry by se mělo zapojit i více mladých hráček," řekl generální sekretář České basketbalové federace Miloš Pražák.

Fanoušci se mohou těšit na to, že na českých palubovkách uvidí v akci hned osm českých reprezentantek, které na světovém šampionátu na přelomu září a října získaly senzačně stříbrné medaile. Sedm jich je na soupisce ZVVZ USK Praha, který z mistrovského Frisco Sika Brno "přetáhl" kanonýrku Evu Vítečkovou a Petru Kulichovou. Na Folimance spoléhají i na další vicemistryně světa Kateřinu Elhotovou, Editu Šujanovou, Markétu Bednářovou, Terezu Peckovou a Michaelu Ferančíkovou, která se do ligy vrací po roční mateřské pauze.

Je nám líto, video expirovalo.
Startuje basketbalová liga žen

V týmu USK začne čtvrtou sezonu i americká rozehrávačka Lindsay Whalenová, která před necelými třemi týdny v Karlových Varech slavila titul. Velkou posilou má být podkošová hráčka DeLisha Miltonová-Jonesová. "Chceme bojovat o titul, to je jednoznačné," uvedl trenér USK a ženské reprezentace Lubor Blažek.

Vicemistryni světa má v kádru i Valosun Brno, jehož tahounkou má být pivotka Ivana Večeřová. Ta se v české lize objeví po dvou letech strávených ve Valencii a Galatasarayi Istanbul.

Mnohem menší ambice než dříve má Frisco Sika Brno

Jihomoravanky, které od roku 1996 s výjimkou předloňské sezony vládly české lize, vstoupí do sezony výrazně oslabené. Opustily je Vítečková, Kulichová, reprezentační tahounka Hana Horáková či slovenská kanonýrka Zuzana Žirková a Američanka DeWanna Bonnerová. Ze zahraničních akvizic zůstala jen Jelena Škerovičová, novými tvářemi jsou švédské reprezentantky Louice Halvarssonová s Fridou Eldebrinkovou a Američanka Cheryl Fordová. "Za této situace bude těžké myslet na obhajobu, chtěli bychom v lize uhájit druhé místo," řekl trenér Jan Bobrovský.

Oproti minulým sezonám se výrazně snížil počet zahraničních hráček, kterých se na soupiskách dohromady objeví jen dvanáct. Ani jeden z týmů tak nemusí řešit, jestli do zápasu bude moci nasadit šest cizinek, což je český limit. "Zahraničních hráček je méně, ale zase to otevírá šanci našim mladým talentům, které se v lize mohou ukázat," řekl guvernér Asociace ženských ligových klubů Ladislav Jirsa.

Hrací systém ligy je téměř stejný jako v minulé sezoně. Nejprve se všechny týmy poměří dvoukolově ve vzájemných zápasech, pak se oddělí nejlepší čtyřka a druhých šest týmů pro nadstavbovou část, kde se také bude hrát dvoukolově. Do play-off jde osm týmů. Čtvrtfinále, souboj o 3. místo a finále se hraje na tři vítězné zápasy, semifinále jen na dva. Oproti loňsku se ruší zápasy play-out týmů na devátém a desátém místě, poslední tým přímo sestupuje a nahradí jej vítěz druhé ligy.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články