Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Blažek: Vyhrávali jsme týmovým pojetím

Praha – Tým basketbalistek pečlivě budovaný osm let dosáhl na domácím šampionátu vrcholu. I když to nebyl vrchol absolutní, učaroval úspěch "zlaté" české generace basketbalový svět. Velký podíl na tom má trenér českého národního týmu Lubor Blažek, který však vystupuje velmi skromně a připomíná, že za výbornými výkony stojí celý realizační tým a především reprezentantky samotné.

"Největší zásluhu na tom mají holky," prohlásil Blažek. "Říkal jsem, že hlavní je u tohoto týmu vytvořit maximální pohodu a soustředění na trénink, aby byl v celé přípravě mír na tréninku. To se mi povedlo," zdůraznil kouč s tím, že zásluhu na tom mají i ostatní členové organizačního týmu. "To není jen hlavní trenér, jsou tam asistenti, kondiční trenér, lékaři, maséři, organizační pracovníci. Ti všichni pracovali na 100 procent. Chtěl bych jim poděkovat. Ale stejně jsou to hráčky, které na tom hřišti musejí výsledek udělat," vyzdvihl Blažek.

Podle něj to nebyla jen bojovnost, která o nečekaném úspěchu rozhodla. "Tým chtěl uhrát dobrý výsledek. Ve včerejším utkání nám pomohl šestý hráč družstva, diváci v hale, byla bezvadná atmosféra. Diváci nás hnali dopředu, takže i když jsme prohráli rozdílem dvaceti bodů, byla to pěkná propagace ženského basketbalu," uvedl Blažek.

Lubor Blažek, trenér:

"Každý tým musí mít svého lídra, ale u nás platilo, že jsme byli týmem, který táhnul za jeden provaz, týmem, který bojoval o každý míč. Říkal jsem, když ten míč vybojuješ, má ten míč tvoje jméno. Jsem přesvědčen, že jsme vyhráli týmovým duchem a tím, že do toho hráčky daly srdce, věděly, že reprezentují Českou republiku."

Hlavním cílem bylo dostat se mezi nejlepších osm týmů světa. "Když jsme byli mezi osmi, tak jsem pevně věřil, že máme na to, uhrát páté šesté místo. Hrát o medaile, hrát o medaile proti nejlepšímu týmu světa, Spojeným státům, bylo snem a ten sen se splnil," řekl Blažek.

Stříbro českých basketbalistek zaznamenali na celém světě, podle trenéra to však není to nejdůležitější. "V zahraničí jsme stoupli hodně na ceně. Český ženský basketbal se tímto šampionátem vrátil na místa, na kterých byl v dřívějších letech. Vždy jsem říkal, že bych rád navázal na slavné časy, kdy jsme byli mistry Evropy. Hlavně to musíme docenit u nás, dostat děti do hal, mít plno dětí s basketbalovým míčem v ruce na hřištích a mít znovu plno talentu, abychom reprezentační týmy mohli doplňovat a standard si udrželi," upozornil.

O tom, zda bude u týmu pokračovat, Blažek mluvit nechce. Smlouvu s federací měl jen do konce šampionátu. "Moje období skončilo. Co bude dál zatím nevím," dodal.

Nejužitečnější hráčkou šampionátu byla vyhlášena kapitánka českých basketbalistek Hana Horáková, do nejlepší pětky šampionátu se dostala i další domácí reprezentantka Eva Vítečková. Podle Blažka padla volba zcela přirozeně. "Ony tenhle šampionát odehrály ve velké pohodě. Byly strůjkyněmi většiny vítězství," uvedl Blažek s tím, že důležitý je však vždy kolektivní výkon celého družstva.

Končí "zlatá" generace?

Tým budovaný osm let, u jehož hvězdných začátků stál trenér Jan Bobrovský, se už na evropských šampionátech v roce 2003 a 2005 zaskvěl stříbrem a zlatem, nyní na světovém šampionátu na domácí palubovce zažil svůj vrchol. V pravý čas, protože řada hráček zřejmě v národním týmu skončí a tým čeká generační obměna. "Bude mi to hrozně líto, ale takový je prostě sport, jedna generace končí, někdo nový přichází," uvedla kanonýrka Eva Vítečková.

Hned po nedělním finále se rozloučila s reprezentací pivotka Večeřová, podobně možná přemýšlejí i Horáková, nejužitečnější hráčka MS, Michaela Ferančíková či Markéta Bednářová. Tedy všechno hráčky, které dlouho tvořily jádro týmu. "Třeba osobnost typu Machule (Horákové) je nenahraditelná," řekla Vítečková.

Basketbalistky a kouč Blažek dostanou za stříbro po 200 tisících

Basketbalové reprezentantky a trenér Lubor Blažek dostanou za stříbrnou medaili prémii 200 tisíc korun "na hlavu" od České basketbalové federace (ČBF), řekl po nedělním finále mezi českým týmem a USA zdroj blízký vedení ČBF. Odměněni budou i všichni členové realizačního týmu, o rozdělení peněz z určeného balíku peněz má být rozhodnuto v nejbližší době.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články