Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Basketbalistky získaly na MS stříbro, ve finále podlehly USA o 20 bodů

Karlovy Vary - Český ženský basketbal dosáhl na domácím MS největšího úspěchu své novodobé historie, když český výběr ve fantastické atmosféře beznadějně zaplněné karlovarské arény po celý první poločas vzdoroval favorizovaným Američankám a po dvou čtvrtinách prohrával jen o pět bodů. V druhé dvacetiminutovce ale tým USA viditelně přidal a finálový zápas nakonec ovládl o dvacet bodů 89:69. Američanky získaly historické osmé zlato ze světových šampionátů, Česká republika třetí stříbrnou medaili. Bronz patří Španělkám, které v souboji o třetí místo zdolaly Bělorusko 77:68.

Češky ve finále držely naději na možné senzační vítězství až do začátku třetí čtvrtiny, kdy ztrácely jen dva body, ale pak soupeř drtivě nastoupil a po vyhraném dvouminutovém úseku 15:2 vyrazil do klíčového trháku. Američanky mají už osmý světový titul a po vítězství na olympiádě v Pekingu potvrdily svou současnou nadvládu. Triumfem si zároveň zajistily účast na OH v Londýně v roce 2012. 

Záznam zápasu Česko - USA sledujte zde

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z utkání Česko - USA

České hráčky atmosféru světového finále zažily po 39 letech, a přestože jejich soupeř ze Spojených států byl po předchozích osmi jasných výhrách na turnaji velkým favoritem, toužily po důstojné rozlučce. Americký tým, s nímž v generálce na mistrovství prohrály o 17 bodů, chtěly zaskočit zónovou obranou a sázely na to, že soupeřkám tolik nepůjde střelba z dálky.

Ivana Večeřová:

"Je to super výsledek, i když výhrou se končí lépe. Sice jsme myslely, že bychom třeba Američanky mohly potrápit ještě trochu víc, ale doplatily jsme na několik chyb. Stejně jsme šťastné."

Trenér Blažek musel brzy improvizovat v sestavě, když se už po 20 vteřinách zranila Veselá, která tak nemohla předvést své umění proti hráčkám, které zná výborně ze svého letního působení ve WNBA. Reprezentantky ale i bez Veselé hrály odvážně, Američanky se prosadily až při svém šestém střeleckém pokusu z trestného hodu. Zámořský tým stále vedl, ale Češky se dlouho držely v dosahu. Na začátku se opíraly o dalekonosné pokusy Elhotové. V obraně však doplácely na horší doskok, kde soupeř ukázal svou jasnou fyzickou převahu a vytvářel si hodně opakovaných příležitostí k zakončení.

V prvním poločase bylo Češkám nejhůře, když v 16. minutě ztrácely dvanáct bodů, navíc se nedařilo tradiční kanonýrce Vítečkové. Pak jim zase z krize pomohla kapitánka Horáková svými zisky i bodovým příspěvkem. Sedmibodová šňůra těsně před přestávkou zvedla ze sedadel šest tisícovek diváků, kteří nadšeně aplaudovali, když se Češky přiblížily na rozdíl pěti bodů (35:40).

Po přestávce už Američanky na palubovce dominovaly

Nadšení hned na začátku třetí čtvrtiny ještě víc podnítila svým košem Pecková, ale pak Američanky zavelely k velkému nástupu. Dvouminutový úsek vyhrály drtivě 15:2, oproti prvnímu poločasu výrazně zvedly úspěšnost střelby ze střední a dlouhé vzdálenosti a nekompromisně potrestaly i několik ztrát českého týmu. V útoku zářily Taurasiová, McCoughtryová a Birdová, za sedm minut se už náskok amerického celku vyšplhal na 62:41 a finálová senzace se zdála být odvrácena. Nebýt košů Kulichové, která se po poločase rozehrála k velkému představení, a Peckové, bylo manko ještě větší.

Češky ale velké finále nehodlaly v předstihu vzdát, energii do nich neúnavně pumpovali i diváci, kteří na startu čtvrté čtvrtiny rozjížděli mexické vlny, byť Američanky jasně vedly. Bojovnému českému týmu se podařilo nástup soupeře zadržet, a přestože bylo o triumfu Američanek dlouho před koncem jasno, vysloužily si Češky stejně nekončící ovace vestoje. Ve stejné pozici končily finále i obě lavičky.

Finále MS v basketbale žen:

USA - Česko 89:69 (19:14, 40:35, 74:52)

Body: McCoughtryová 18, Taurasiová 16, Charlesová 13, Birdová 11, Catchingsová a Moorová po 9, Fowlesová 5, Jonesová 4, Cashová a Dupreeová po 2 - Kulichová 14, Horáková 12, Pecková 11, Elhotová 9, Vítečková 7, Ferančíková 6, Bortelová a Šujanová po 4, Večeřová 2. Rozhodčí: Bulto (Šp.), Sampietro (Arg.), Černovová (Rus.). Trestné hody: 26/21 - 8/6. Fauly: 13:19. Trojky: 6:5. Doskoky: 43:29. Diváci: 6 024.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články