Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Australský klokan se sklonil před českým lvem. Basketbalistky hrají o medaile

Karlovy Vary – České basketbalistky před domácím publikem senzačně postoupily do semifinále světového šampionátu přes hvězdný tým Austrálie, když v dnešním vzájemném zápase zvítězily 79:68. České hráčky těžily především z precizní obrany a mimořádně úspěšné střelby za tři body. I před zraky prezidenta Václava Klause dokázal český tým eliminovat úřadující mistryně světa, které mají ve svém týmu i odborníky nejlépe hodnocenou hráčku Lauren Jacksonovou. Český tým tak postoupil do nejlepší čtyřky spolu s USA, Španělskem a Běloruskem, se kterým se utká o finále.

Záznam zápasu ČR - Austrálie sledujte zde

I když Australanky byly v utkání velkým favoritem, dokázaly s nimi české hráčky držet krok a po celý zápas si zachovat více méně mírný náskok. Hrozba soupeřek spočívala hlavně ve fyzicky silných pivotkách, jejichž výpady musely Češky často likvidovat fauly.

Austrálie sice ukázala svoji drtivou sílu pod košem, ale jinak měla s pohyblivou defenzivou soupeře velké problémy. Australanky by asi jen těžko vzpomínaly, kdy proměnily za poločas pouze dvě střely mimo vymezené území pod košem. Týmu trenéra Lubora Blažka navíc pomohl slabší výkon australské hvězdy Lauren Jacksonové, u které se tak potvrdily dřívější spekulace o unavenosti.

Karlovarská hala bouřila nadšením, ale trenéru vzápětí přidělalo starosti, když pivotka Večeřová udělala už čtvrtý faul. Do konce třetí čtvrtiny se k ní nechtěně přidaly i další pivotky Burgrová s Kulichovou, což všechny výrazně limitovalo v obranných soubojích s Cambageovou, Jacksonovou a Grimaovou.

Lubor Blažek, trenér:

"Vždycky jsem říkal, že tomuto týmu věřím. Jsem šťastný, že se nám povedla taková věc, že znovu navazujeme na předchozí úspěchy českého ženského basketu."

České basketbalistky, vedené aktivní kapitánkou Hanou Horákovou, podaly výborný týmový výkon, avšak zejména v závěru na sebe strhla pozornost Eva Vítečková díky skvělé střelbě z delší vzdálenosti. V posledních minutách si již Češky nenechaly ujít náskok téměř deseti bodů a vyprodaná hala v Karlových Varech skandovala ve stoje. "Jsem ráda, že jsme předvedly, na co tento tým má," řekla po utkání kapitánka Horáková.  "Kdo nezažil, neuvěří. Prožívám neuvěřitelný sen," dodala Vítečková.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články