Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Basketbalistky porazily Brazílii, do čtvrtfinále jdou ze 3. místa

Brno - Basketbalové reprezentantky v posledním zápase osmifinálové skupiny v Brně porazily Brazílii 84:70. V tabulce tak obsadily třetí místo a v pátečním čtvrtfinále v Karlových Varech narazí na obhájkyně titulu z Austrálie, které v souboji o první místo v ostravské skupiny podlehly USA. České hráčky znaly postupovou matematiku za jakých okolností udrží třetí místo v osmifinálové skupině F a zjevně nechtěly spoléhat na to, že jim za jistých okolností stačí i porážka. Kouč Blažek zkusil tým nastartovat po úterní dvacetibodové prohře se Španělskem i třemi změnami oproti tradiční základní sestavě, která šampionát zahajovala.

Netradičním lídrem českého útoku se na začátku stala pivotka Kulichová, jejímž hlavním úkolem sice bylo v obraně krýt brazilskou podkošovou hvězdu a finalistku letošní WNBA Eriku Machadovou, ale rychlých osm bodů Kulichové bylo pro českou reprezentantku velkou změnou proti jejímu ofenzivnímu tápání v předchozích zápasech.

Češky se i dnes vezly na velkých sinusoidách svého výkonu, typická byla druhá čtvrtina, v níž domácí skvělým útokem a dvanácti body v řadě odskočily až na 29:20. Na soupeřově polovině se zase začala prosazovat další vysoká hráčka Večeřová, která také brzy nastřádala desetibodový zápis.

Euforie však Blažkovu týmu vydržela jen krátce, série ztrát a chyby na útočné polovině čtvrtý tým z minulého MS rychle trestal. Machadaovou skvěle doplňovala střelkyně Castrová-Marquezová a do poločasu Jihoameričanky dokonce o dva body vedly.

Záznam utkání ČR - Brazílie sledujte zde

O přestávce ale Češky menší krizi dokázaly zažehnat. Znovu se rychle dostaly do střeleckého rytmu a jejich nástup do druhé půle byl drtivý. Šestiminutový úsek vyhraný poměrem 20:5 byl jedním ze zatím nejlepších na šampionátu, pod košem svoji proměnu dokonala sebevědomá Kulichová, devíti body soupeře "zasypala" i tradiční kanonýrka Vítečková a český tým odskočil až do trháku 54:41.


Brazilky, které v úterý až v samém závěru zvrátily zápas s Japonskem a udržely si tak na poslední chvíli naději na play-off, se ale ani dnes zlomit nenechaly. Stejně jako dokázaly stáhnout manko v první půli, nevzdaly se ani nyní. Zpět do zápasu jim pomohlo, když přinutily k dalším chybám českou obranu. Domácí hráčky znovu několikrát špatně přebraly protihráčku při clonách a Brazilky i díky trojkám snížily až na 52:56 ve 28. minutě. 

Další výpadek už ale Češky nedopustily. Ve čtvrté čtvrtině soustředěným výkonem odrazily brazilský nápor a navíc se znovu mohly opřít o trojkařku Vítečkovou, která tým uklidnila dvěma dalekonosnými pokusy v rychlém sledu. Brazilkám nepomohlo ani to, že Machadaová celou závěrečnou čtvrtinu hrála se čtyřmi osobními chybami a hrozilo jí vyfaulování, takže musela ubrat ze svého důrazu.



Pět a půl minuty před koncem Češky vedly 70:58 a cesta k jejich čtvrtému triumfu na turnaji byla otevřená. Posmutnělé Brazilky, které závěr pojaly v čele s Marquezovou-Castrovou až příliš egoisticky, se musely smířit s tím, že se do čtvrtfinále nepodívají. Že tam na jejich úkor pronikla Korea, je velkou senzací šampionátu. Češky tak dnes Brazílii oplatily vyřazení ze čtvrtfinále MS před čtyřmi lety. Český tým táhla k vítězství nejlepší střelkyně Vítečková, autorka 22 bodů, dvojciferný bodový zápis ale předvedly i Horáková, Kulichová a Večeřová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články