Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Basketbalistky úspěšně zahájily MS, porazily Argentinu 67:53

Brno - České basketbalové reprezentantky zvládly vítězně svoji premiéru na domácím světovém šampionátu, když dnes v Brně porazily Argentinu 67:53. Basketbalistky od začátku vedly, v prvním poločase až o 19 bodů, ale po krizi na přelomu druhé a třetí čtvrtiny se jejich náskok ztenčil na čtyřbodový rozdíl. Hluchý úsek však překonaly a další úspěšnou šňůrou si zajistily úspěšný vstup do turnaje. Šestnácti body se uvedla Eva Vítečková, o tři body méně nasázela Jana Veselá, novopečená vítězka WNBA. Tým kouče Lubora Blažka si vítězstvím nad Argentinou přiblížil svůj první cíl, postup do osmifinálové části, který si zajistí tři týmy ze základní skupiny. V pátek hrají s Ruskem, v sobotu s Japonskem. Záznamy utkání sledujte zde.

"V jedné části hry jsme trochu zvolnily, ale nepřipouštěla jsem si, že bychom ten zápas mohly ztratit. Pro pohodu v týmu je výhra na úvod hodně důležitá. Navíc jsme snad potěšily i skvělé diváky," uvedla Veselá.

Basketbalistky v úvodu zápasu s druhým nejlepším jihoamerickým týmem splnily všechno, co si předsevzaly. Díky výškové převaze měly navrch v podkošovém prostoru, výtečně bránily, ovládly doskok na obou stranách a samy poměrně lehce dávaly jednoduché koše díky pravidelnému příspěvku Elhotové, Vítečové a Veselé, která rychle zapadla po třídenní přípravě. Český tým držel vysoké tempo i častou rotací v sestavě, kouč Blažek do 15. minuty vystřídal na palubovce všech dvanáct hráček.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Česko - Argentina

Záznam utkání Česko - Argentina sledujte zde

Argentinky dlouhých sedmnáct minut nedokázaly dát koš z dvoubodového prostoru. Když ale recept na soupeřky našly, hned se oklepaly a z jednoznačně rozehraného utkání dokázaly udělat dramatickou zápletku. Argentinky se nenechaly zlomit tím, že v polovině druhé čtvrtiny prohrávaly zdánlivě neřešitelným rozdílem 12:31. Český tým jako by se nechal ukolébat, nalomily jej lehké ztráty, které Jihoameričanky začaly trestat. Na hráčky navíc sedla i střelecká nemohoucnost a hala ve Vodově ulici trnula, když soupeř své zlepšení před poločasem dokonal třináctibodovou šňůrou.

Na začátku třetí čtvrtiny se hostující tým dokonce přiblížil na čtyřbodový dohled. Český tým se však nenechal vyvést z míry. Důležitými koši z dálky znovu pomohla Vítečková, po příchodu z lavičky se v ofenzivě blýskla i Ferančíková. Když se zápas lámal v český prospěch, nejvíc se blýskla Veselá.

Křídelní hráčka, která ještě minulý pátek hrála v zámořské WNBA a se Seattlem soutěž slavně vyhrála, i dnes v kritických chvílích ukázala, jaké si přivezla do reprezentace sebevědomí. Přidala body v útoku, v obraně zase svým nasazením donutila soupeře ke ztrátám a vedle doskoků si připsala i úspěšné bloky. Český tým svůj vzestup korunoval desetibodovou šňůrou a odskočením na 48:31, i díky tomu mohl zažít poměrně klidný závěr, který už Argentina nenarušila ani několika přesnými trojkami. "Docela nás potrápily celoplošným presinkem. To pro nás bylo klíčové, abychom se srovnaly s jejich agresivní hrou. S tím jsme měly problémy," uvedla Veselá.

Kouč Blažek: Bylo to těžké utkání

Lubor Blažek byl spokojený, přiznal však, že mu v konci prvního poločasu trochu zatrnulo po třináctibodové šňůře soupeře. Vítězný start označil za mimořádně důležitý pro psychiku týmu. "Pro nás to bylo velmi těžké utkání, první před domácím publikem. Všichni jsme věděli, že se nám vstup musí podařit a také musíme vyhrát. V určité části zápasu bylo vidět, že jsme hráli nervózně," narážel Blažek na kritický moment, který ale po přestávce české hráčky brzy napravily.

Trenér upozornil, že brněnská premiéra rozhodně nebyla tak snadná, jak by napovídal výsledek. V úvodu zápasu českému týmu všechno vycházelo, ale soupeř ve chvíli, kdy vytušil šanci na zvrat, vsadil na svůj nesmírně tvrdý a důrazný basketbal. "I přes velký počet našich ztrát mám ale ze zápasu velmi dobrý pocit," uvedl Blažek. "Čekali jsme nátlakovou hru, zdvojování. Měli jsme problém někdy překonat jejich tvrdost. Příprava se ale vyplatila," dodal Blažek, podle nějž podobný způsob hry českému týmu příliš nevyhovuje.

Česko - Argentina 67:53 (20:12, 33:25, 48:31)

Body: Vítečková 16, Veselá 13, Elhotová a Večeřová po 9, Horáková a Burgrová po 6, Ferančíková 4, Kulichová a Šujanová po 2 - Reggiardová 9, Cavaová, Chestaová a Fernandezová po 8, Mendozová 7, Gattiová 6, Gonzalesová 4, Sanchezová 2, Paolettaová 1. Rozhodčí: Gontas (Řec.), Towsendová (Kan.), Liang Ping (Čína). Trestné hody: 15/11 - 13/12. Fauly: 18:19. Trojky: 4:7. Diváci: 2 950.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články