Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Turnaj nejlepších basketbalistek světa zahájí ohňostroj nad Špilberkem

Brno – Po dlouhých 43 letech se na tuzemské palubovky vrací mistrovství světa v ženském basketbalu, které hostí Karlovy Vary, Ostrava a Brno. Čest hostit zahájení a oficiálně přivítat hráčky ze 16 zemí připadlo jihomoravské metropoli. Dnes od 19:30 v Brně začne historicky laděný ceremoniál s poukazem na dějiny města a zejména hradu Špilberk. Nad mohutnou dominantou bude navíc v 21:00 odpálen slavnostní ohňostroj. Zítra již začnou první zápasy v celkem čtyřech skupinách, o jejichž zázemí se rovnoměrně podělí brněnská hala ve Vodově ulici a ostravská ČEZ Arena. Účinkování na domácím turnaji zahájí i česká reprezentace. Od 18:00 nastoupí proti výběru Argentiny - před zaplněným hledištěm i obrazovkami ČT. Přenos můžete sledovat také na webu Sportživě.cz

Trenér reprezentačního výběru Lubor Blažek již včera odtajnil 12 hráček, které ho svými výkony přesvědčily o důvěře. Do bojů nakonec nenastoupí Michaela Hartigová a Romana Hejdová, která doplatila na zdravotní problémy. Kouč však věří, že proti houževnatým Jihoameričankám nastoupí nejlepší možná sestava, kterou má momentálně k dispozici. "Argentina předvádí kvalitní basketbal. Prezentuje se výbornou obranou a rychlostí svých hráček," řekl Blažek.

Za největšího soupeře ve skupině však trenér ženského týmu považuje výběr Ruska. Vyzdvihuje především sílu ruských pivotmanek pod košem. Celek Japonska, poslední soupeř ve skupině, je zase velkou neznámou pro evropský basketbal. Proti Ruskám Blažkův tým nastoupí v pátek od 18:00, v sobotu zakončí skupinu od 20:15. Všechny zápasy českého týmu jsou již nyní vyprodané, brněnská hala přitom pojme zhruba 3 000 diváků. Závěrečné zápasy play-off včetně finále bude hostit karlovarská KV aréna.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstup Michala Šebely

Všechny zápasy českých basketbalistek nabídne ČT v přímém přenosu. O zápasy mistrovství je navíc velký zájem ze strany zahraničních médií. O možnost přebírat přenosy z jednotlivých zápasů se přihlásily televizní společnosti ze 140 zemí, nejvíce z Číny, Francie a Austrálie. Kvůli šampionátu se původně začala rekonstruovat velkokapacitní hala Rondo, projekt však nebyl dokončen v potřebném termínu. Program mistrovství by navíc kolidoval s extraligovými zápasy hokejové Komety Brno.

Tým sbírá taktické pokyny před zítřejším zápasem

Tým našel azyl v hotelu Voroněž, včera hráčky absolvovaly lehký střelecký trénink, dnes je čeká taktická příprava zaměřená na představení prvního soupeře. "Jsou to už naprosto zažité a standardní věci, není důvod nic měnit," uvedl Blažek. "Já jsem si dal postupné cíle, tím prvním je postup mezi nejlepších osm, dále budeme bojovat o co nejlepší umístění. Samozřejmě bychom se chtěli v tom kříži vyhnout týmům jako USA nebo Austrálie, ale soupeře si v žádném případě nehodláme vybírat, chceme vyhrát s každým. Družstvo do toho jde s nasazením," prozradil trenér v pořadu ČT Studio 6.

Nominace českého týmu:

Rozehrávačky: Hana Horáková, Veronika Ortelová

Křídla: Eva Vítečková, Kateřina Elhotová, Markéta Bednářová, Jana Veselá, Tereza Pecková

Pivotky: Ivana Večeřová, Michaela Ferančíková, Ilona Burgrová, Petra Kulichová, Edita Šujanová

Hlavní zprávy

Nejčtenější články