Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Síla českých basketbalistek je v týmovém výkonu, soudí Blažek

Brno - Největší zbraní českých basketbalistek na nadcházejícím mistrovství světa má být týmový výkon. Právě na něj bude po zkušenostech z přípravných zápasů nejvíce spoléhat kouč Lubor Blažek. "Přípravné zápasy ukázaly, co jsme chtěli vidět. Že je tým ochoten bojovat za jakéhokoliv stavu, což je nejdůležitější," uvedl Blažek.

Nepovažuje za umění vyhrát o padesát bodů nad Řeckem, jak se to týmu povedlo v jednom z přípravných zápasů (110:61). Už jen proto, že ve zmíněném utkání všem hráčkám vyšlo, na co sáhly. "Ale vyhráli jsme i zápasy, kdy se týmu nedařilo. Na tom musíme náš úspěch postavit," uvedl kouč. Proto také odmítá vypichovat jednotlivé opory. Před šampionátem tvrdí, že nebude v zápasech "točit" sedm hráček, ale celou dvanáctku. Je totiž přesvědčený, že každá z nominovaných basketbalistek bude oporou.

Do přípravy se dnes poprvé zapojila po příletu ze zámoří i Jana Veselá a kouč si pochvaloval, jak rychle zapadla do týmu. Na její přípravě trenéři pracovali s předstihem. Poslali jí nakreslené na papíře i na DVD nachystané kombinace, které mohla několik týdnů studovat. A hráčka kouče příjemně překvapila. "Přijela připravená. V dnešním tréninku taktiky se velmi dobře orientovala a neměla problémy. Kromě únavy z cesty u ní další problém nevidím," konstatoval spokojeně Blažek.

Trenér počítá ve skupině i s výhrou nad Ruskem

Sám už prý má dokonale zmapované první soupeřky českého týmu ve skupině. Argentinu viděl naposledy v zápase s Francií, který se vyznačoval extrémní tvrdostí. "Musíme se vyrovnat s agresivní hrou a rychlým přechodem do protiútoku. Musíme počítat i s trpělivostí při našich útocích, hrát na dvacet sekund a následně akci zakončit," uvedl kouč na adresu čtvrtečního soupeře, který v přípravě dokázal porazit i silné Kubánky.

Ve svých plánech Blažek počítá i s vítězstvím nad favorizovaným Ruskem, se kterým se Češky utkají v pátek. Jiná cesta prý není, pokud chce družstvo pomýšlet na postup. "Rusko je silný soupeř, který ale v začátcích mistrovství Evropy i světa mívá problémy. Nemůžeme však na to spoléhat," konstatoval Blažek. Speciálně od Ruska očekává velice dobrou hru pivotek a sehraný tým.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články