Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Po strhující bitvě se do basketbalového finále k Američanům probojovali Turci

Istanbul – Basketbalisté Spojených států amerických postoupili po vítězství 89:74 nad dosud neporaženou Litvou do finále mistrovství světa, které si zahrají po 16 letech. Domácí tým Turků v basketbalově parádním duelu s infarktovým závěrem udolal soupeře ze Srbska 83:82 košem v poslední sekundě.

V duelu dvou dosud neporažených celků se sice Litevci rychle ujali čtyřbodového vedení, perfektní obrana Američanů jim ale poté nepovolila již téměř nic. V útoku navíc opět zářil nejlepší střelec NBA Kevin Durant a náskok Američanů byl po přestávce až dvacetibodový. V poslední desetiminutovce sice Litva snížila na rozdíl deseti bodů, drama však Američané nepřipustili. V závěru navíc Durant překonal 38 body dosavadní střelecký rekord šampionátu, který držel Argentinec Luís Scola. Jeho výkon je zároveň americkým maximem v historii světových šampionátů.

Záznam utkání USA - Litva sledujte zde

Přestože je tým USA vždy považován za horkého kandidáta na titul, finále MS hrál naposledy v roce 1994 proti Rusku. Litevcům, kteří se do Turecka dostali až díky divoké kartě mezinárodní federace FIBA, se rovněž daří víc na evropských šampionátech a olympiádě; o svou premiérovou medaili z MS ještě budou muset bojovat. V odpoledním duelu si sedmé místo zajistili Rusové, kteří přehráli Slovince 83:78.

Druhý semifinálový duel se dlouho vyvíjel lépe pro Srby, kteří v poločase vedli o sedm bodů. Turci za řevu domácích fanoušků ale bleskově srovnali a do koncovky dokonce šli s tříbodovým náskokem. Po sérii trestných hodů však čtyři sekundy před koncem domácí výběr prohrával 81:82. Perfektní kombinaci po křídle pak zakončil Kerem Tunceri a Srbové už v posledních zlomcích sekundy odpověď nenašli. Turecká reprezentace tak má jistotu premiérového cenného kovu z MS.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články