Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Španělé titul neobhájí, vyřadili je Francouzi a zahrají si finále s Litvou

Lublaň - Ve finále mistrovství Evropy basketbalistů ve Slovinsku se utkají Litva a Francie, která v semifinále porazila obhájce titulu Španěly 75:72 po prodloužení. Má tak šanci na premiérový titul v historii a možnost napravit předloňskou finálovou porážku právě se Španěly.

Utkání Španělsko-Francie
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Tentokrát Francouzi vyzvou Litvu, která v semifinále zvítězila nad Chorvatskem 77:62 a o titul si zahraje po deseti letech a popáté v historii. Zatím jen jednou odešla z finále poražena.

Francie postoupila, přestože dlouho byla v semifinále slabším týmem a spoléhala se jen na hvězdného rozehrávače Tonyho Parkera, který dal 14 z úvodních 20 bodů svého týmů a celkem 32 bodů. Naopak Španělsko hrálo více kolektivně a za stavu 18:18 předvedlo šňůru 13:0 a uteklo soupeři.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih basketbalového semifinále ME: Španělsko - Francie

Francii se však povedlo vrátit do hry zásluhou trojek. Zatímco prvních devět pokusů za tři body Francouzi minuli, tak pak proměnili z dalších dvanácti pokusů hned devět trojek.

V závěru se jim tak povedlo otočit skóre na 64:63. Nakonec ale v normální hrací době skončil duel remízou 65:65, přestože Španělé měli v posledních 40 sekundách tři šance na vítězný koš, ale minuli. Mrzelo je to o to více, že v prodloužení měla Francie už navrch a především zásluhou přesné střelby z trestných hodů a výkonu Parkera získala cenné vítězství.

Litva si Chorvaty pohlídala

Úvod druhého semifinále byl především soubojem Chorvatů s litevskou hvězdou Linasem Kleizou. Hráč se zkušenostmi z NBA dal během prvních 11 minut 17 bodů. Hlavně jeho zásluhou Litevci v úvodu druhé čtvrtiny utekli už na rozdíl devíti bodů, ale pak si šel Kleiza odpočinout a Chorvaté toho využili k vyrovnání na 31:31.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Chorvatsko-Litva

Ve třetí čtvrtině převzal od Kleizy štafetu Jonas Mačiulis, který devíti body za pět minut hry nastartoval Litvu k rozhodujícímu trháku a šňůře 18:3, na kterou už Chorvaté neměli odpověď.

Ukrajinci se podívají na MS

Ukrajinští basketbalisté završili své překvapivě úspěšné účinkování na ME premiérovým postupem na světový šampionát. Ve skupině o 5. až 8. místo porazili Itálii 66:58 a skončí nejhůř šestí, čímž si zajistili účast na MS ve Španělsku v příštím roce. O konečnou pátou příčku se Ukrajinci, vedení americkým koučem Mikem Fratellem, střetnou v sobotu večer s domácím Slovinskem. Italové si předtím zahrají se Srbskem o sedmé místo, které jako poslední zaručuje účast na světovém šampionátu.

Nejlepším střelcem ukrajinského výběru byl stejně jako v prohraném čtvrtfinále s Chorvatskem rozehrávač Eugene Jeter. Mladší bratr bývalé mistryně světa v běhu na 100 metrů Carmelity Jeterové nastřílel 20 bodů, z toho deset v poslední čtvrtině, kterou Ukrajinci zahájili šňůrou 9:0.

Devětadvacetiletý rodák z Los Angeles se stal ukrajinským reprezentantem až krátce před evropským šampionátem díky telefonátu od bývalého hráče Saši Volkova, nynějšího ukrajinského poslance a šéfa národní basketbalové federace. Na Ukrajině jinak Jeter strávil sezonu 2007/08 v dresu BC Kyjev. Před dvěma lety si zahrál NBA za Sacramento, naposledy působil v Číně.

Výsledky semifinále:

Litva - Chorvatsko 77:62 (24:19, 40:37, 61:45)

Nejvíce bodů: Mačiulis 23, Kleiza 22, Kalnietis 18, Valačiunas 6 - Bogdanovič 15, Simon 9, Žorič 8, Tomič 7.

Francie - Španělsko 75:72 po prodl. (14:18, 20:34, 43:49, 65:65)

Nejvíce bodů: Parker 32, Diot 10, Diaw 8, Galabale 7 - M. Gasol 19, Fernandez 17, Rodriguez 11, Llull 6.

O 5. až 8. místo: Itálie - Ukrajina 58:66 (34:35).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy