Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Češi na Chorvaty nestačili a s ME se loučí

Celje – Rozhodující zápas o postup do další fáze mistrovství Evropy českým basketbalistům nevyšel. Po tuhém a urputném boji podlehli Chorvatům 53:70. Přemožitelé českého týmu postupují ze skupiny C společně se Španěly a domácími Slovinci, pro Čechy turnaj skončil.

Utkání Česko - Chorvatsko
zdroj: ČTK/AP

"I přes porážku to byl pro nás skvělý turnaj. Získali jsme zkušenosti z těžkých zápasů a já si mohl zatrénovat proti velmi dobrým koučům. Byl to jeden z nejlepších momentů naší historie, ukázali jsme charakter a dobře reprezentovali naši zemi. Chtěl bych dát kredit svému trenérskému týmu a hráčům za práci, kterou zde předvedli," zhodnotil vystoupení na turnaji trenér Pavel Budínský.

Čeští basketbalisté od začátku stavěli na kvalitní obraně, kterou předváděli po většinu turnaje. Při chorvatských ztrátách vedli přímočaré útoky. Od úvodních minut bylo jasné, že obě mužstva hrají o hodně a že si na hřišti nic nedarují. První čtvrtinu velké bitvy o každý koš vyhráli čeští basketbalisté 17:16. Dařilo se Pavlu Pumprlovi, který si k osmi bodům připsal několik úspěšných doskoků.

Nejlepší střelec Pavel Pumprla (19 bodů):

"Odehráli jsme skvělou první polovinu. Bohužel ve druhé půli Chorvatsko ukázalo své zkušenosti, proměnilo těžké střely. Nebyli jsme schopní udržet tempo, které jsme chtěli a které jsme hráli v prvním poločase. Chorvatsko má dobrý tým, zkušené hráče. Za to, jak odehráli poslední čtyři zápasy, si zasloužili postoupit."

Zpočátku se českému týmu vedlo i ve střelbě za tři body, z prvních čtyř pokusů čtyřikrát uspěli. I ve druhé části střídaly světlé momenty zbytečné chyby na obou stranách a žádný z týmů se nedostal na rozdíl větší než šest bodů. Češi drželi těsný náskok díky pestré hře. Pumprla se sice v této části střelecky neprosadil, pomalu se však čeští basketbalisté začali prosazovat na doskoku. Chorvaté si dávali větší pozor na rychlé české protiútoky. První půle skončila výsledkem 32:31.

V úvodu třetí čtvrtiny táhl český tým Pumprla, ostatním hráčům se však příliš nedařilo. Chorvaté sázeli na to, že je lepší Veselého faulovat, než jej nechat vystřelit. Tahle taktika se jim vyplácela, protože českému hráči se nedařilo proměňovat trestné hody. Ani basketbalisté v červenobílých šachovnicových dresech nehýřili přesností, přesto jim to stačilo na to, aby odskočili na rozdíl sedmi bodů. V krizovém okamžiku si trenér Pavel Budínský vzal oddechový čas, ale do konce třetí části se dokázali Češi prosadit pouze jednou.

Češi se dál trápili v útoku, chorvatská obrana byla pevně sevřená. Šest minut před koncem Chorvaté utekli českému mužstvu už na deset bodů. Balkánci přehrávali české reprezentanty na doskoku, v rozhodujících momentech navíc svěřenci trenéra Budínského totálně selhali ve střelbě trestných hodů, z 21 jich proměnili pouze pět. Chorvaté si konec zkušeně pohlídali a zápas se dohrál za stálého skandování fanoušků oblečených do červenobílého.

"Náš problém byl v útoku ve druhém poločase, kdy jsme zklamali z čáry trestného hodu. Naše nízká úspěšnost trestných hodů na nás vytvářela tlak a dávala Chorvatsku mentální výhodu. Chorvaté pak proměnili i velmi těžké střely. Pro nás pak bylo těžké se vracet do zápasu. Chorvatsko si zasloužilo vyhrát, odvedlo dobrou práci," dodal Budínský.

ČR - Chorvatsko 53:70 (17:16, 33:32, 42:47)

Nejvíce bodů: Pumprla 19, Veselý 11, Satoranský 9, Hruban a Bartoň po 5 - Tomič 12, Šarič a Bogdanovič po 11, Simon a Žorič po 10. Fauly: 15:22. Trestné hody: 21/5 - 14/8. Trojky: 6:8.

Výsledky ME basketbalistů

Skupina A (Lublaň):

Ukrajina - Velká Británie 87:68 (48:31), Německo - Izrael 80:76 (31:30), Francie - Belgie 82:65 (34:46).

Skupina B (Jesenice):

Lotyšsko - Makedonie 76:66 (49:36), Bosna a Hercegovina - Litva 78:72 (31:30), Černá Hora - Srbsko 83:76 (34:37).

Skupina C (Celje):

Španělsko - Gruzie 83:59 (41:29), Chorvatsko - ČR 70:53 (32:33), Polsko - Slovinsko 71:61 (36:28).

Skupina D (Koper):

Finsko - Řecko 86:77 (36:35), Itálie - Švédsko 82:79 (43:48), Rusko - Turecko 89:77 (39:40).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články