Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Bartoň zachránil vítězství nad Polskem trojkou pět sekund před koncem

Celje (Slovinsko) – Čeští basketbalisté zvládli těsnou koncovku a v klíčovém utkání o postup do další fáze mistrovství Evropy se radovali po vítězství nad Polskem 69:68. O výhře rozhodl trojkou pět sekund před koncem Luboš Bartoň. Po úvodní těsné porážce se Slovinskem si tak Češi připsali první vítězství, jejich příštím soupeřem bude favorizované Španělsko.

Radost českých basketbalistů
zdroj: ČTK/AP

"Je to nádherný pocit. Už je to 14 let, takže jsem zapomněl, jak chutná výhra na Evropě," řekl po zápase Bartoň, který hrál i na ME v roce 1999. "Dvakrát po sobě jsem byl na trojce volný, padlo to tam a je to doma. Dnes jsme si to vítězství zasloužili. Teď si to musíme vychutnat, ale zítra už se musíme připravovat na další boje. Zda jsme se přiblížili postupu, to neřešíme. Jedeme dál," dodal.

Čeští basketbalisté nezačali klíčové utkání o postup do další fáze evropského šampionátu vůbec dobře. Nedařila se jim především střelba, její úspěšnost nedosahovala ani 40 %. Poláci se snadno prosazovali proti české obraně a brzy vedli o deset bodů. Trenér Budínský si musel vzít oddechový čas, ale velký vliv na herní obrázek to nemělo, první čtvrtina skončila z českého pohledu nelichotivě 12:25. "Poláci hráli od začátku náročnou obranu. My jsme byli dole a věděli, že musíme bojovat, něco změnit a využívat naše silné stránky. To se povedlo," hodnotil trenér Pavel Budínský.

Veselý držel tým ve hře

V situaci, kdy se čeští basketbalisté dostali po rychlém protiútoku zakončeném elegantní smečí Jana Veselého na rozdíl osmi bodů, musel si vzít time out i polský kouč. Diváci poté mohli aplaudovat nádherné přihrávce Satoranského téměř od půlicí čáry, kterou zakončil nekompromisní smečí opět Veselý. Stíhací jízda však nenabrala výjimečně rychlých obrátek. Polákům vycházela lépe střelba a na rozdíl od svěřenců trenéra Budínského přidali i pár trojek. Českému týmu navíc podobně jako v úvodním zápase se Slovinskem nevycházela střelba trestných hodů. V polovině zápasu Polsko vedlo o čtyři body.

"Bylo to pro nás těžké. Poláci hráli fyzicky, dobře zakončovali. Stálo nás to hodně energie, stáhnout na čtyři body. Díky skvělé hře Jana Veselého jsme zůstávali v zápase," chválil Bartoň spoluhráče.

Česko - Polsko
zdroj: ČTK/AP

Polákům přestala vycházet střelba z větší vzdálenosti a projevila se i zlepšená česká obrana. Ve čtvrté minutě třetí čtvrtiny bylo srovnáno a o čtyři minuty později zásluhou Satoranského šel český tým poprvé v zápase do vedení. Bojovalo se o každý míč, před poslední desetiminutovkou vedli Češi o jediný bod 50:49.

Dvě Bartoňovy trojky přinesly první výhru na ME po 14 letech

V klíčových momentech se mohli hráči spolehnout na doskok nebo přesné zakončení Jana Veselého, který byl stejně jako v prvním duelu se Slovinskem nejlepším střelcem zápasu s 23 body, a postupem času se zlepšila i úspěšnost trestných hodů. Pět a půl minuty před koncem poslední čtvrtiny musel ze hřiště kvůli bolestivě pohmožděné lopatce odejít Satoranský.

Poláci proměňovali v závěru důležité střely, český tým se naopak trápil. Ani jednou z devíti pokusů se do té chvíle netrefil za tři body. Až ten desátý vyšel Bartoňovi a snížil na rozdíl dvou bodů. Veselý byl faulován deset sekund před koncem, ale proměnil jen jeden trestný hod. Češi následně prohrávali 66:68 a vsadili na jedinou kartu – v posledním útoku rozehráli na Bartoně a ten rozhodl přesným trojbodovým pokusem, protiútok Poláků už Češi odvrátili.

Jan Veselý v zápase proti Polsku
zdroj: ČTK/AP

Češi tak zvládli koncovku mnohem lépe než ve středu proti Slovinsku, kdy nevyužili dvě šance a prohráli 60:62. "Znovu si zasloužily vyhrát oba týmy. Ve středu jsme smutní byli my, protože jsme prohráli skvělé utkání, které jsme mohli vyhrát. Dnes máme ale opačné pocity díky trojce Luboše Bartoně. Je to skvělý pocit, protože český národní tým vyhrál na ME naposledy před 14 lety. Užíváme si to. Jsem hrdý na svůj tým, jak hrál, že ukázal charakter. Je to pro nás dobrý moment," uzavřel Budínský.

Pořadatelská země porazila obhájce titulu

Slovinci po těsné výhře nad českým týmem statečně vzdorovali favorizovanému Španělsku. Mistři Evropy z posledních dvou turnajů sice dlouho udržovali mírný náskok, domácí fanoušci ale táhli Slovince k mimořádnému výkonu a jejich hráči od začátku poslední čtvrtiny vedli. Španělům se nebývale dařily doskoky, Slovinci se zase mohli spolehnout na střelbu za tři body a výborný výkon Zorana Dragiče. Slovinci v dramatické bitvě nakonec porazili obhájce trofeje Španěly 78:69 a jsou na čele skupiny C.

Až poslední sekundy rozhodly o výsledku zápasu mezi Gruzií a Chorvatskem. Když Gruzínec Sanikidze proměnil trojku, vedl jeho tým 76:75, ale do závěru ještě zbývalo 21 sekund a to Chorvatům stačilo. Devět sekund před koncem se dokázal prosadit Tomič a otočil na 77:76 pro Chorvatsko.

Česko - Polsko 69:68 (12:25, 34:38, 50:49)

Nejvíce bodů: Veselý 23, Satoranský a Bartoň po 10, Pumprla 8 - Igněrski 17, Lampe 14, Kelati 10. Rozhodčí: Obradovič (Bosna), Cici (Alb.), Dodds (Skot.). Fauly: 15:15. Trestné hody: 15/11 - 14/8. Trojky: 2:6. Diváci: 1 320.

Další výsledky mistrovství Evropy basketbalistů

Skupina A (Lublaň): Ukrajina - Izrael 74:67 (35:26), Belgie - Německo 77:73 po prodl. (63:63, 35:26), Francie - Velká Británie 88:65 (45:37).

Skupina B (Jesenice): Černá Hora - Lotyšsko 72:73 (37:37), Srbsko - Bosna a Hercegovina 77:67 (45:31), Litva - Makedonie 75:67 (39:33).

Skupina C (Celje): Chorvatsko - Gruzie 77:76 (35:34), Slovinsko - Španělsko 78:69 (25:33).

Skupina D (Koper): Finsko - Švédsko 81:60 (48:31), Itálie - Turecko 90:75 (44:34), Řecko - Rusko 80:71 (41:34).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články