Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Češky propadly ve střelbě a s Ukrajinou prohrály o 12 bodů

Hradec Králové - České basketbalistky si výrazně zkomplikovaly boj o postup ze základní skupiny domácího mistrovství Evropy, když ve svém úvodním vystoupení prohrály s Ukrajinou 47:59. O české porážce rozhodl zejména výkon v prvním poločase, který svěřenkyně Ivana Beneše prohrály o 19 bodů. Ve skupině A se tak Češky dostaly pod tlak před zápasem s Maďarskem, po němž by jim v případě další porážky vážně hrozil předčasný konec v turnaji. Přímý přenos sobotního utkání s Maďarskem sledujte od 17:50 na ČT sport a ctsport.cz.

Utkání Ukrajina - Česko
zdroj: ČTK autor: David Taneček

"Prohráli jsme a to nám zkomplikovalo plán. Musíme se soustředit na Maďarsko, kdy budeme hrát o život. Pokud ho nezvládneme, tak už budeme mít strašně těžkou cestu, protože by nám pak nemusela stačit ani výhra nad Španělskem," řekl trenér Ivan Beneš.

Českým hráčkám se nepovedl úvod zápasu, byly viditelně nervózní z domácího prostředí a v prvních šesti minutách nedaly jediný koš ze hry. Navíc nedokázaly ubránit Alinu Jagupovovou, která dala 17 ze svých 21 bodů v úvodních 15 minutách hry. Češky brzy nabraly dvoucifernou ztrátu a už ji nesmazaly.

"Trochu jsme podlehli domácímu prostředí. Naše hráčky jsou minimálně stejně dobré a měly na to Ukrajinu porazit, i když hrála velmi dobře. Ale vůbec se nám nedařila střelba. Zřejmě tam byla tréma a domácí prostředí nám tentokrát neprospělo, i když fanoušci byli výborní a snažili se holky povzbudit a nepískali," ocenil Beneš zaplněné hlediště zimního stadionu v Hradci Králové.

Domácímu výběru od začátku vypadávaly střely z koše a především se vůbec nedokázal prosadit z dálky, z více než dvaceti trojkových pokusů uspěl pouze jednou. To Ukrajinky podávaly konstantní výkon, jejich motorem byla Jagupovová a postupně navýšily náskok až na 23 bodů.

Domácí výběr se sice mohl opřít o pivotku Kiu Vaughnovou, na kterou soupeřky nestačily silově, ale jinou zbraň Češky nenacházely. Ke všemu se trápily i na doskoku. Ve druhé půli sice "Lvice" výrazně zlepšily obranu a za deset minut inkasovaly pouhé čtyři body, samy se však těžko prosazovaly a manko ubývalo jen pomalu.

Když se ale v úvodu poslední čtvrtiny poprvé prosadila kapitánka Kateřina Elhotová střelou z dálky, byl rozdíl ve skóre devět minut před koncem jen 11 bodů. Ukrajinky ale nápor ustály a výhru si pohlídaly. Češky si alespoň vydařeným závěrem zlepšily rozpoložení před duelem s Maďarskem.

"Musím ocenit, že to holky nezabalily a druhý poločas vyhrály, když jim dovolily jen 17 bodů. Ale když dostaneme 42 bodů za první poločas, tak je něco špatně. Holky ukázaly, že hrát umí, ale přišlo to pozdě. Až když už jsme se potápěli a díra byla obrovská. Alespoň že to nebyla devastující prohra. V závěru holky viděly, že při sebeobětování to jde," dodal Beneš.

Méně bodů než proti Ukrajině dal český tým na ME naposledy v roce 2013, kdy rovněž v prvním duelu podlehl Bělorusku 39:60. Pak se ale reprezentantky vzepjaly a nakonec vybojovaly šesté místo.

Česko - Ukrajina 47:59 (13:24, 23:42, 33:46)

Nejvíce bodů: Vaughnová 16, Hanušová a Vyoralová po 8 - Jagupovová 21, Udoděnková 10, Mossová 7. Fauly: 19:20. Trestné hody: 12/6 - 15/13. Trojky: 1:6. Doskoky: 38:50. Diváci: 3666.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články