Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kapitánka Elhotová před ME: Nálada v týmu je super, máme fakt dobrou partu

Hradec Králové – Od roku 2007 nechyběla na žádné vrcholné akci české reprezentace. Letos bude na domácím evropském šampionátu poprvé v roli kapitánky. Kateřina Elhotová potáhne v sedmadvaceti letech národní tým za úspěchem. Věří v něj. Jen pár měsíců od doby, kdy porodila syna, si prošla fyzicky náročnou přípravou. Mladý tým jí ovšem nabíjí a pochvaluje si skvělou partu.

zdroj: ČT4

Kvalitní taktická příprava, tréninky, ale i dobré naladění týmu. To všechno je potřeba pro dobrý výsledek na domácím ME. "Nálada v týmu je super. Kdyby se někdo mohl podívat do našeho autobusu, když jedeme na zápas, tak by se s námi zasmál. Tenhle rok máme fakt dobrou partu," zdůraznila Elhotová. "V reprezentaci všeobecně jsem ještě nezažila, že by se pouštěly písničky a všechny si společně zpívaly," dodala.

Mladý kolektiv nabíjí

Společně s Ilonou Burgrovou a Petrou Kulichovou patří Elhotová k nejzkušenějším hráčkám, na což nebyla v minulosti moc zvyklá. "Jsem za to ráda, mladý kolektiv mě hodně nabíjí. I starší hráčky omládnou," podotkla.

Nová je pro ni i pozice kapitánky. "Nečekala jsem, že budu zvolená," přiznala. "Ilona Burgrová nebo Petra Kulichová jsou služebně starší v reprezentaci. Snažím se s tím pracovat. Je to spíš symbolická funkce na vystupování, rozhovory a tyhle věci. Hráč má na hřišti větší zodpovědnost, může se více bavit s rozhodčími. Chtěla bych jít holkám vzorem," řekla.

Nepatří mezi přespříliš impulzivní vůdkyně. "Když vidím, že se děje bezpráví, snažím se zasáhnout. Ne vždycky to padne na úrodnou půdu a ne vždycky se to daří," uvedla. A v kabině? "Určitě nebudu na nikoho křičet, to není v mém naturelu," zdůraznila Elhotová.

Priority jsou i jinde

V listopadu se jí narodil syn Daniel. Basketbal už není alfou a omegou. "Člověk má už i jiné priority. Před tím byl basket to jediné, teď už to beru ne jako banalitu, ale nad spoustou věcí umím mávnout rukou," přiblížila. Sil ovšem není nazbyt. "Nemám tolik odpočinku, kolik bych si přála a potřebovala. Teď, jak moc v noci nespím, cítím se unavená a využívám k odpočinku každou chvíli," uvedla sedmadvacetiletá hráčka.

V předšampionátové přípravě kladli trenéři velký důraz na kondici. "Máme hodně naběháno. Běžet do rychlých protiútoků, to by měla být naše doména. Vypadáme i dobře v obraně, je vidět, že máme spolu už něco odehráno," zhodnotila Elhotová.

Příprava nikoli špatná

"Šly jsme do toho po hlavě. Začátek byla kondiční složka a pak ejhle, zápasy ve Varech. Z kondice jsme rovnou skočily do zápasů. Přestože jsme neměli dost tréninků, kde jsme hrály pět na pět, tak si myslím, že to vypadalo dobře. Bylo tam sice spousta chyb, nebyly jsme úplně sehrané, ale na druhou stranu jsme do toho daly hodně ze sebe. Vary hodnotím hodně kladně," zhodnotila Elhotová důležitý turnaj.

"Zápasy s Čínou, Lotyšskem i Srbskem byly hodně vyrovnané. Srbky, které budou obhajovat titul mistryň Evropy, jsme dokázaly porazit. Nemělo by se to brát na lehkou váhu," vyzdvihla.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky absolvovaly další z tréninků před ME

"Pak jsme měly dva zápasy se Slovenskem. V prvním jsme vyhořely. Nevím, jestli to bylo tím, že jsme byly už hodně unavené, ale druhý zápas jsme zase dokázaly otočit a vyhrát. Takže to asi byla jen slabší chvilka. No a dva zápasy s Chorvatkami, které nepřijely s A-týmem, ale spíše s béčkem nebo univerziádním týmem. Nebyla to pro nás nejlepší prověrka. Každopádně to bylo lepší než trénovat pět na pět proti sobě," popsala své dojmy Elhotová.

V roce 2010 na mistrovství světa s vyvrcholením v Karlových Varech doprovázela snovou pouť za stříbrem skvělá atmosféra. Vyprodanou halu v Hradci Králové slibují pořadatelé i letos. Elhotová si uvědomuje, že podpora fanoušků musí být podložená i výsledky. "Věřím, že když postoupíme ze skupiny, bude to lepší a lepší a bude to atraktivnější pro lidi a přijde jich víc a víc," prohlásila.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články