Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Vrzalová s Mezuliáníkovou se stejně jako štafeta probojovaly do finále

Hned dvojnásobné zastoupení ve finále běhu na 1500 metrů bude mít Česká republika, když z rozběhu postoupila jak Simona Vrzalová, tak Diana Mezuliáníková. O medaile poběží i česká mužská štafeta na 4 x 400 metrů, kterou v rozběhu finišman Pavel Maslák dotáhl v novém národním rekordu 3:02,52 na třetí postupové místo. Zbytku českých reprezentantů se už ale tolik nedařilo. 

Simona Vrzalová v rozběhu na 1500 m
zdroj: ČTK/DPA/Sven Hoppe

Neúspěšnou kvalifikaci má za sebou kladivářka Kateřina Šafránková, jejíž výkon 64,85 na finále nestačil. Do něj se nepodívá ani tyčkař Jan Kudlička. Stříbrný medailista z minulého šampionátu třikrát shodil laťku na 551 centimetrech. Z rozběhu na 200 metrů nepostoupila Marcela Pírková.

Dařilo se kvartetu čtvrtkařů

České kvarteto se drželo od začátku na čtvrté pozici, ale v posledním kole ho Pavel Maslák posunul před Polsko a s přehledem kontroloval poslední postupové místo. Rychlejší byly jen favorizované štafety Británie a Francie.

Čtvrtkařská štafeta skončila před dvěma lety v Amsterodamu čtvrtá. V rozběhu tam vytvořila český rekord 3:02,66. Dnes nastoupila v podobném složení, jen Jana Tesaře nahradil Vít Müller. Dalšími členy byli tehdy i tentokrát Patrik Šorm a Michal Desenský.

Finišman Maslák předstihl polskou štafetu, která před dvěma lety brala stříbro. Z českého rekordu čtvrtkaři ubrali 14 setin a vzhledem k tomu, jak Maslák vypouštěl závěr, by v sobotním finále mohli být ještě rychlejší. Druhé semifinále hladce vyhráli obhájci zlata z Belgie, přestože šetřili dva ze tří bratrů Borléeových.

Mezuliáníková s Vrzalovou poběží finále na 1500 m

V prvním rozběhu na 1500 m skončila Kristiina Mäki na sedmém místě a ani nejlepší letošní čas 4:10,35 jí k postupu nepomohl. V druhém rozběhu Mezuliáníková ještě do posledního kola vbíhala na první pozici. Tu sice v konfrontaci s mnohem zkušenějšími soupeřkami neudržela a propadla se na sedmé místo, ale nasazené tempo se jí vyplatilo – postoupila jako jedenáctá časem 4:09,98. Ani Simona Vrzalová ve finiši neuhájila přímý postup, ale páté místo a čas 4:09,11 na vstupenku do finále stačily.

Vrzalová a Mezuliáníková měly naplánované, že v případě potřeby potáhnou závodní pole k rychlejšímu času. "Domluvily jsme se se Simonou, že bychom se případně vystřídaly, kdyby to bylo pomalé, ale zas tak pomalu se to nerozběhlo. Čas byl rychlý a díky tomu jsem se dostala do finále. Po taktické stránce jsem spokojená," řekla Mezuliáníková.

Vrzalová byla ráda, že budou ve finále dvě. "Myslím, že to je super. Že se můžeme navzájem hecovat a podporovat. Je to lepší, než kdybych tam nikomu nerozumněla. Ta angličtina je hrozná," řekla.

Roli favoritky potvrdila hladkým vítězstvím v prvním rozběhu Britka Laura Muirová, která původně chtěla kombinaci s osmistovkou, ale po problémech s achillovkou se soustředila jen na delší trať. V druhém rozběhu byla Polka s marockými kořeny Sofia Ennaouiová ještě výrazně rychlejší - 4:08,60.

Zbylým Čechům se nedařilo

Devětadvacetiletá Šafránková na svém pátém mistrovství Evropy netrefila ani jeden pokus. Při prvním přešlápla, další dva skončily pod hranicí 65 metrů. Opakovala se tak situace z olympijských her v Riu de Janeiro, kdy Šafránková také skončila v kvalifikaci.

"Je to zklamání. I s problémy, které jsem letos měla v přípravě, jsem věřila, že tu nejsem do počtu. Že je nějaká šance, že to tady uhraju, a že se stane trošičku zázrak. Ale ten se bohužel nestal," prohlásila česká kladivářka bezprostředně po závodě.

Kudlička si ani v Berlíně rozpačitý dojem z letošní sezony nevylepšil a soutěž opustil mezi prvními. Účastník pěti evropských šampionátů a stříbrný z Amsterodamu zdolal na druhý pokus základní výšku 536 cm, ale o 15 cm výš už třikrát shodil.

Sekanová si v rozběhu na 3000 m překážek vylepšila letošní maximum časem 9:50,38, ale v rychlém závodě ztratila kontakt se soupeřkami už po třech kolech. Doběhla na dvanáctém místě více než 25 sekund za vítěznou Norkou Karoline Grövdahlovou. Také Pírková skončila na 200 metrů už v rozběhu. Čas 23,72 je 36 setin za jejím letošním maximem z Ostravy a stačil jen na 15. místo.

Mistrovství Evropy v atletice v Berlíně:

Kvalifikace:

Muži:

4x400 m - rozběhy: 1. Británie (Chalmers, Cowan, Yousif, Rooney) 3:01,62, 2. Francie (Anne, Hanne, Atine, Jordier) 3:01,67, 3. ČR (Šorm, Desenský, Müller, Maslák) 3:02,52 - český rekord, 4. Belgie (Watrin, Vanderbemden, Sacoor, D. Borlée) 3:02,55. 

Tyč: 1. R. Lavillenie, Chapelle (oba Fr.), Lisek, Wojciechowski (oba Pol.), Guttormsen (Nor.) všichni 561, ...26. Kudlička (ČR) 536 - nepostoupil. 

Ženy:

200 m ženy - rozběhy: 1. Müllerová (Něm.) 23,06, ...15. Pírková (ČR) - nepostoupila.

1500 m - rozběhy: 1. Ennaouiová (Pol.) 4:08,60, ...5. Vrzalová 4:09,11, 10. Mezuliáníková 4:09,98 - postoupily do finále, 14. Mäki (všechny ČR) 4:10,35 - nepostoupila.

3000 m př. - rozběhy: 1. Schlumpfová (Švýc.) 9:32,32, ...25. Sekanová (ČR) 9:50,38 - nepostoupila.

4x400 m - rozběhy: 1. Itálie 3:27,63. 

Kladivo: 1. Wlodarczyková (Pol.) 75,10, ...22. Šafránková (ČR) 64,85 - nepostoupila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články