Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Po čtyřech letech mám šanci na revanš. Pro úspěch udělám vše, hlásí Holuša

Na dvou předchozích evropských šampionátech zažil hořká zklamání. V Curychu 2014 se mílař Jakub Holuša odhlásil z finále kvůli zdravotním problémům, v Amsterdamu 2016 byl v semifinále za strčení do soupeře diskvalifikován. Letos čeká opavského rodáka, který na červencovém mítinku Diamantové ligy v Monaku vylepšil časem 3:32,49 vlastní český rekord, atletický svátek starého kontinentu v Berlíně. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.  

Jakub Holuša na Memoriálu Josefa Odložila
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

"Ze zkušenosti z Amsterdamu jsem se poučil a dávám si pozor. V Curychu jsem nemohl nastoupit do finále, takže nyní mám po čtyřech letech šanci na revanš. A udělám všechno, abych byl úspěšný," prohlásil sebevědomě Holuša, který kromě zmíněného měření sil v Monaku běžel velmi dobře i v Paříži a v Rabatu. 

Na stadionu Louise II. v monackém knížectví skončil v extrémně rychlém závodu desátý a zprvu byl z výsledku nečekaně frustrován. "V ten daný moment jsem se z rekordu ani neradoval, protože mě předběhl sedmnáctiletý kluk z Norska (Jakob Ingebrigtsen, pozn. autora). Jednoduše jsem nepočítal s tím, že mě může porazit, a možná to byla chyba."

"Ale pochopitelně jsem nesmírně šťastný za to, co se mi tam povedlo. Čas 3:32,49 je absolutní světová špička," dodal třicetiletý atlet, jemuž patří v aktuálních evropských tabulkách čtvrté místo. 

Je nám líto, video expirovalo.
Holuša: Překonal jsem těžké období a byl jsem odměněn

Loni skončil Holuša na mistrovství světa v Londýně pátý, ale i přes životní venkovní sezonu změnil trenéra a přidal se do skupiny polského kouče Tomasze Lewandowského. "Byl to správný krok, což se teď ukazuje. Jsem spokojený na 200 procent, 100 je málo. Jsem závodník, který vycítí, kdy potřebuje změnu. Věřil jsem, že mi pomůže a pomohla mi maximálně," hodnotil halový mistr Evropy z roku 2015.

"Navíc si myslím, že má výkonnost může jít stále nahoru a troufám si tvrdit, že ještě půjde nahoru. Naše skupina totiž šlape jako hodinky. S Marcinem (Lewandowskim, polský běžec) jsme jako bráchové. Tomasz (Lewandowski) je vynikající trenér i člověk. Všechno si prostě parádně sedlo," pokračoval.

V průběhu přípravného období nicméně národního rekordmana brzdily zdravotní problémy s krví a poté i zánět kyčle, kvůli kterému mu vystřelovala bolest do stehna. "Nemohl jsem trénovat dle plánovaného programu, ale naštěstí se to zlomilo na Odložilově memoriálu a od té doby jsem se začal cítit dobře. Mohl jsem plnit plán a současné výkony hovoří za vše," konstatoval Holuša s odkazem na tradiční mítink v Praze, kde splnil limit pro ME.

Při následném zápolení ve francouzské metropoli posunul poprvé v letošní sezoně vlastní české maximum. "Tam jsem byl sám překvapený, čas 3:32:85 jsem nečekal a nečekal ho asi nikdo. Přišlo to víceméně samo, ale když člověk maká a překoná období, kdy se nedaří, může být takhle odměněn," uvedl úspěšný mílař.

Na blížícím se evropském šampionátu v Berlíně bude bojovat jak se soupeři, tak s extrémně vysokými teplotami. "V pátek jsem přijel ze Svatého Mořice, kde jsem dva měsíce trénoval. Tam bylo samozřejmě příjemně. Pevně věřím, že si na vedro zvyknu. Všichni budeme mít stejné podmínky - speciálně se asi připravit nedá," zakončil Holuša.

Program Jakuba Holuši na ME v Berlíně:

Středa 8. srpna: od 12:05 rozběh

Pátek 10. srpna: od 21:50 případné finále

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články