Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Sesazená vítězka odmítla převzít stříbro

Londýn - Ukrajinská diskařka Maria Pomazanová se odmítla na protest zúčastnit opakovaného slavnostního vyhlášení. Funkcionáři jí totiž odebrali zlatou medaili, kterou získala na základě chybného propočtu, i když jí původně řekli, že si ji může nechat.

Maria Pomazanová
zdroj: Getty Images

Pomazanová v pátek vyhrála hod diskem v kategorii F35/36. Organizátoři ji však později z prvního místa sesadili, protože neprovedli správně přepočet na body, jenž se používá v případě, že spolu soupeří různě postižení sportovci.

Na první pozici se tak posunula Číňanka Wu Čching. V neděli bylo nicméně Pomazanové řečeno, že si může ponechat své zlato, jež se pouze nebude počítat Ukrajině do hodnocení zemí. "Od pátku jsme se snažili najít s Čínou a Ukrajinou nějaké řešení," uvedl mluvčí Mezinárodního paralympijského výboru Craig Spence. "Byla to spousta jednání, ale nepodařilo se nám dojít k závěru, jenž by vyhovoval oběma stranám. Proto jsme se museli řídit striktně pravidly, takže čínská sportovkyně dostane zlato a ukrajinská stříbro."

Medaile se měly původně předávat v pátek, poté byl ceremoniál posunut na sobotu, neděli a nakonec na dnešek. Pomazanová se ho dnes na Olympijském stadionu nezúčastnila, takže na vyhlášení byly jen dvě sportovkyně.

Jinak se však Pomazanová zmatky rozhodit nenechala a v neděli získala bez kontroverzí zlato ve vrhu koulí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články