Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Den druhý - emoce na velodromu, ostuda na atletice

Londýn - Během druhého dne londýnské paralympiády zacinkaly medaile už i na účtu české výpravy. Stříbro si na atletickém stadionu vysloužili Radim Běleš a Rostislav Pohlmann, v bazénu si doplaval pro bronz Jan Povýšil. To jsou jasná, bezproblémová fakta. Jenže jinak to s medailemi a jejich majitelkami bylo všelijaké, a s ostudou se budou prohazovat. Kromě zmatků s pochybením rozhodčích došlo i na krutou senzaci na úkor Velké Británie. A osobně u ní asistovali naši dva dráhoví cyklisté, Jiří Ježek a Jiří Bouška.

Vyprodaný atletický stadion zažije hned dva ceremoniály za hod diskem žen F35/36
zdroj: ČT4 autor: David Soeldner

Jiří Ježek obsadil v časovce na jeden kilometr s pevným startem desáté místo, těžkou hlavu si z toho ale nedělal. "Můj výkon? Nic extra. Jenže já už časovku neprožívám, stal se ze mne vytrvalec. Měl jsem ji jen jako přípravu na stíhací závod. Proto jsem si vzal kolo, na němž pojedu i zítra, a měl tam odpovídající, těžký převod. S ním to trvá dvě kola, než ho dostanu do optimálních otáček, " svěřil se Ježek s tím, že v sobotu bude i víc zkoncentrovaný. "Dnes jsem si užíval atmosféru kolem, to opravdu úžasné publikum. A když z reproduktorů pustili valčík, aby pobavili diváky, neudržel jsem se a trochu těm podmanivým rytmům při rozcvičce podlehl i já sám. "

Nespokojenější tak byl paradoxně Jiří Bouška, ačkoliv skončil pátý. Jenže pro něj šlo de facto o nejdůležitější závod na paralympiádě! "Poslední kolo mi nesedlo. A při těch přepočtech mi bylo hned jasné, že už nemám šanci, byť bych při nesloučených kategoriích, jen ve svém vlastním handicapu, obsadil druhé nebo třetí místo. Takhle jsem přišel o medaili v Aténách, v Pekingu, a teď do třetice v Londýně. Jediné pozitivum? Pořád se držím světové špičky."

Ani Ježek ani Bouška netušili, jak nečekané rozuzlení časovka na vyprodaném velodromu přinese. Španěl Alfonso Cabello nasadil neskutečné tempo. Udržel ho a časem 1:05.947 vytvořil nový paralympijský rekord, který obrazně řečeno vyrval z vlastnictví největšího favorita, Jody Cundyho! Ten startoval poslední a podle papírových předpokladů měl pro Velkou Británii vybojovat zlato. Ozval se signál "připravit se ", několik pípnutí, odpočítávajících posledních sekundy před startem. Najednou se halou rozhostilo hrobové ticho. Němý úžas nad tím, proč favorit číslo jedna sklouzl mimo ovál a místo raketového tempa se jako šnek zvolna sune kupředu! Ochozy mlčely a nechápavě sledovaly zmatečné diskuze s delegáty, a probudily se až poté, co se na světelné tabuli objevil nápis, FINAL RESULTS, konečné výsledky. Ty, co Cabella označily za paralympijského vítěze. A podle nichž byl Cundy diskvalifikován. Tribuny zlostně zahučely. A když i britský favorit pochopil, že má po medaili, začal běsnit.

Křičel. Házel vztekle lahvemi s pitím. Návaly vzteku, smutku a beznaděje? Cloumaly s ním dlouhé minuty i v zákulisí. Třeba v chodbě mezi mix zónou pro rozhovory a tiskovým střediskem, kde se svalil na zem, a kde ho pořadatelé rychle obstoupili a nedovolili, aby ho kdokoliv obtěžoval. Odehnali kameramany i fotografy. A dokonce zástupce médií odmítali dobrých pět minut pustit skrz jedinou existující cestu na jejich pracoviště.

Trvalo dlouho, než se objevilo oficiální prohlášení, objasňující podstatu dramatického příběhu. "Domácí výprava se dožadovala opakovaného startu, ale to by muselo dojít k defektu, pádu nebo mechanické poruše na bicyklu. Britský závodník opustil startovací bránu a jeho zadní kolo podklouzlo. Následně zvedl paži, aby signalizoval problém. A sice údajnou poruchu na startovací bráně. Ta ale podle delegátů fungovala bezchybně. Podle našeho mínění přenesl jezdec příliš velkou váhu na přední kolo a v důsledku toho ztratilo zadní kolo přilnavost. Je těžké akceptovat tuto skutečnost ze strany sportovce, který čtyři roky těžce trénoval a těšil se na životní závod, proto chápeme jeho frustraci. Ale máme pravidla a těm se musí pořídit každý," řekl Kanaďan Louis Barbeau, technický delegát Mezinárodní cyklistické unie UCI ke Cundyho diskvalifikaci.

Jiný pohled na incident přednesl Chris Furber, trenér britských cyklistů. "Všechno probíhalo bez problémů až do okamžiku, kdy začalo odpočítávání. V tu chvíli jsem nabyl dojmu, že s bránou není něco v pořádku. Přidržel jsem Jodyho, a proto sklouzl z dráhy. Věřili jsme, že nastal technický problém, a v takovém případě má být povolen restart. Rozhodčí u brány i startér oponovali, že je brána v pořádku. Požádali jsme, aby se to ověřilo podle videozáznamu, jenže techničtí delegáti odmítli, že je to nepřijatelné a diskvalifikace platí. Když jsme to řekli Jodymu, jeho reakci viděl celý velodrom. Byla opravdu velmi emocionální, ale věřím, že pochopitelná. Jednalo se o jeho závod! Který mohl vyhrát. Proto se u něj střídaly návaly zuřivosti a apatie, a my udělali všechno pro to, aby v tu chvíli s nikým raději nemluvil. "

Cundy dorazil na zvláštní tiskovou konferenci ještě později. Za své chování se omluvil a uznal, že vše bylo rozhodnuto podle pravidel. I když on, i celý realizační tým, nikdy nepřestanou tvrdit, že se nejednalo o jeho chybu, ale o problém se startovacím zařízením.

K senzaci na velodromu se následně přidal hrubý přehmat v atletice. V soutěži žen v hodu diskem sloučených kategorií F35/36, kde už došlo i k slavnostnímu ceremoniálu a předání medailí! Bohužel, nesprávnému. Původně měla zvítězit Ukrajinka Pomazanová před dvojicí Číňanek Wu a Bao. Jenže při přepočtech dosažených hodů se mylně použila neplatná verze vstupních dat do tzv. Raza systému, podle něhož jsou výsledky stanoveny na základě přepočtových bodů, nikoliv dosažených vzdáleností. Podle aktuálních koeficientů zvítězila Číňanka Qing Wu před Pomazanovou a Kanaďankou Proudfootovou. Stejná chyba se vyskytla i ve vrhu koulí mužů F 42/44, tady ale pořadí na stupních vítězů neovlivnila. Pořadatelům a rozhodčím nezbylo nic jiného, než se diskařkám hluboce omluvit a zařadit do sobotního programu náhradní ceremoniál s přerozdělenými medailistkami.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články