Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Rio příští olympiádu nezvládne, obávají se odborníci

Rio de Janeiro - Olympijská vlajka dorazila do brazilského Ria de Janeira. Oficiálně tak začaly přípravy města na pořádání her v roce 2016. Starosta Eduoardo Paes vlajku přivezl z Londýna, který si za organizaci letního sportovního svátku vysloužil téměř samou chválu. Naopak Rio je už teď z mnoha stran kritizováno.

Vlajka dorazila do Brazílie
zdroj: ČT24

Londýn nasadil laťku vysoko, brazilští organizátoři ale nepochybují, že do zahájení her bude všechno hotovo. "Naše vláda už vybudovala atletický park. Teď se začíná stavět běžecká dráha v budoucí olympijské vesnici. Když to pojmete chronologicky, jsme s pracemi vlastně napřed," pochválil ministr sportu Romario Galvao.

Ne každý však sdílí optimismus ohledně brazilských příprav. Rio je často spojováno s vysokou kriminalitou, společenskou nerovností a přetíženou infrastrukturou. Amnesty International a OSN také upozorňují na porušování lidských práv při vystěhovávání rodin, jejichž pozemky jsou potřeba pro budoucí sportoviště.

"Neexistuje žádný plán na metro ani námořní dopravu. Zkrátka nic, co by zajistilo dopravu z letiště do centra. To je neslýchané. Není jasné, jak se budou řešit odpady. Kanalizace z olympijské vesnice bude zřejmě ústit do jezer, která obklopují olympijský park," kritizuje profesor urbanismu Christopher Gaffney.

Rio musí do roku 2016 postavit pro olympiádu přes 230 projektů. V současnosti je hotovo pouze 65 z nich. První zatěžkávací zkouška navíc přijde už za dva roky, kdy město přivítá mistrovství světa ve fotbale.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články