Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Po zlatém Walcottovi pojmenují maják a letadlo

Port of Spain - Jako hrdinu přivítal Trinidad a Tobago nečekaného olympijského vítěze Keshorna Walcotta. Devatenáctiletý oštěpař nejenže dostane odměnu 155 tisíc dolarů (asi 3,1 milionu korun), luxusní dům a pozemek o rozloze 1 800 metrů čtverečních, ale také po něm bude pojmenován maják a letadlo.

Keshorn Walcott
zdroj: ISIFA

Na rodný karibský ostrov se Walcott vrátil v pondělí, které bylo na počest jeho triumfu vyhlášeno státním svátkem. V čele osmitisícového davu skandujících fanoušků na něj na letišti čekala i premiérka Kamla Persadová-Bissessarová. "Jménem obyvatel Trinidadu a Tobaga, Keshorne, vám děkuji. Ať vám i nadále žehná Bůh," citovala ji agentura AP.

Walcott byl přivítáním zaskočen. "Doufám, že mě sláva nezmění. To bych byl nerad," prohlásil. "Jsem pyšný, že jsem mohl na hrách nést vlajku Trinidadu a Tobaga. Díky všem, kteří mi fandili, hlavně mámě s tátou, bratrům a sestře," dodal.

Rodák z rybářské vesničky Toco, která se díky jeho triumfu může těšit na výstavbu nových domů, v Londýně zvítězil výkonem 84,58 metru. Juniorský mistr světa tak porazil všechny favority včetně Vítězslava Veselého, jenž zůstal ve finále čtvrtý bez medaile.

Pro Trinidad a Tobago získal Walcott druhé olympijské zlato a celkově osmnáctou medaili, ale první v jiné disciplíně než ve sprintech. Triumfem navázal na Haselyho Crawforda, jenž v roce 1976 v Montrealu překvapil vítězstvím na stovce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články