Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Házenkáři Francie vyhráli po světovém šampionátu i olympiádu

Londýn - Francouzští házenkáři obhájili zlaté olympijské medaile. Úřadující mistři světa v Londýně porazili 22:21 Švédsko, které tak neuspělo ani ve svém čtvrtém finálovém utkání pod pěti kruhy. V duelu o bronz, jejž řídili čeští rozhodčí Horáček a Novotný, si Chorvatsko poradilo 33:26 s Maďarskem.

Házenkáři Francie slaví olympijské zlato
zdroj: Isifa/EPA

Francie vítězstvím napravila nepovedené vystoupení na letošním mistrovství Evropy, kde obsadila až jedenácté místo. Celkově si po bronzu z roku 1992 a triumfu z Pekingu připsala třetí olympijskou medaili. "Hráli jsme skvěle. Hráči byli fantastičtí, prostě nádherný zápas i atmosféra hodná finále," řekl francouzský kouč Claude Onesta. Obhájci měli od začátku zápas pod kontrolou, Švédové se dostali více do hry po přestávce, kdy dokázali třikrát vyrovnat, ale obrátit skóre už nedokázali.

Naopak Švédové selhali v utkání o zlato počtvrté za sebou. Ve finále neúspěšně hráli už v letech 1992, 1996, 2000 a na následujících dvou olympijských turnajích nestartovali. U všech neúspěchů byl tehdy jako hráč současný reprezentační trenér Staffan Olsson. "Chtěli jsme zlato, ale musíme se spokojit se stříbrem. Tak to v životě chodí, teď se musíme zase začít usmívat a oslavit druhé místo, protože máme za sebou dobrou olympiádu," prohlásil švédský kouč. "Hráči už byli na konci dost unavení, ale i tak jsme sahali po vyrovnání a možná i vítězství. Nemohl bych po nich chtít víc," přidal.

Chorvati vybojovali bronz i na letošním evropském šampionátu, tam je však předčily jiné dva týmy Dánsko a Srbsko. Na olympiádě se pokaždé dostali do semifinále a potřetí mají medaili - po triumfech v Atlantě 1996 a Aténách 2004 skončili před čtyřmi lety v Pekingu čtvrtí.

To Maďaři mají čtvrtých míst daleko víc, pod pěti kruhy na této pozici skončili už popáté a na první medaili nedosáhli ani letos. V utkání o bronz jim chyběl zraněný tvůrce hry Gábor Császár, nejlepší střelec týmu v semifinále.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články