Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Ode dna ke zlatu - cesta brazilských volejbalistek

Londýn – Cesta za olympijským zlatem nezačala pro brazilské volejbalistky nejšťastněji. Ze základní skupiny postupovaly z posledního čtvrtého místa. Ve čtvrtfinálovém utkání dokázaly porazit mistryně světa z Ruska, ale až poté, co odvrátily šest mečbolů. I přes veškerá úskalí dokázaly Brazilky turnaj ovládnout. Ve finále nechaly Američankám "pouze" stříbro.

Brazilské volebalistky
zdroj: ISIFA/Gettyimages Editorial autor: Ezra Shaw

"Je to nádherný pocit. Loni jsme s nimi prohrály každý zápas. Američanky byly pro olympijský turnaj jasnými favoritkami, ale po prohraném prvním setu jsme dokázali zázrak," prohlásil opěvovaný kouč Zé Roberto. S muži vyhrál zlato v Barceloně 1992, na lavičce ženské reprezentace si prožil vrchol trenérské kariéry už v Pekingu a v Londýně ho v sobotu večer dokázal zopakovat. 

V euforii se mohl povyšovat i nad brazilské fotbalisty, kterým se opět nepodařilo olympijské zlato dobýt. O tři a půl hodiny dříve finále s Mexikem prohráli. "Fotbal není v Brazílii sportem, ale náboženstvím. Proto je volejbal v Brazílii sportem číslo jedna," řekl.

Američanky byly favoritkami turnaje

Zatímco hráčky USA třikrát za sebou ovládly Grand Prix a na olympiádě až do finálové bitvy ani jednou neprohrály, Brazilky jim podlehly ve skupině, stejně tak Korejkám a ve čtvrtfinále se štěstím přestály šest ruských mečbolů. Finálový zápas začaly prohrou v úvodním setu s pouhými 11 body, ale nakonec zlato na OH obhájily. A to jako třetí tým v historii po Sovětském svazu (1968 a 1972) a Kubě (1992 až 2000).

Z vítězného brazilského kádru se tři hráčky dočkaly také individuálních cen. Fabiana měla nejlepší blok, Sheilla servis a Fernanda příjem. Z Američanek byla Hookerová nejlepší útočnicí. Prestižní cenu MVP jim však sebrala korejská smečařka Kim Jon-kong. Medaili ale nemá, Korejky v duelu o bronz podlehly Japonkám 0:3.

Američanky si odvezly potřetí jen stříbro, stejně jako na domácích hrách v Los Angeles 1984 a v Pekingu. Tam finálovou bitvu dvou zámořských gigantů prohrály stejným výsledkem 1:3. "Poprvé na turnaji jsme neměly zápas pod kontrolou," vzlykala stejně jako ostatní spoluhráčky kapitánka a nahrávačka Lindsey Bergová.

Olympiáda byla její poslední akcí v reprezentaci, tým čekají i další změny včetně hledání nového trenéra. Novozélanďan Hugh McCutcheon, který v Pekingu dovedl ke zlatu Američany, odchází trénovat univerzitní celek do Minnesoty.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články