Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Zápasníci získali pro Ázerbájdžán během hodiny dvě zlata

Londýn - Zápasníci ve volném stylu Toghrul Asgarov a Šarif Šarifov získali pro Ázerbájdžán během necelé hodiny první dvě zlaté medaile na olympijských hrách v Londýně. O bronz se podělili Dato Marsagišvili z Gruzie a trojnásobný asijský šampion Ahsan Lašgárí z Íránu.

Šarif Šarifov
zdroj: Getty Images

Jako první ukončil ázerbájdžánské čekání na zlato v kategorii do 60 kg Asgarov. Úřadující juniorský mistr světa porazil ve finále favorizovaného Rusa Besika Kuduchova, jenž v letech 2007-2011 vyhrál čtyřikrát světový šampionát. Pod pěti kruhy ale znovu zůstal bez zlata, v Pekingu skončil třetí. Bronz brali Američan Scott Coleman a Jogešvar Dutt z Indie.

Na Asgarovovo zlato navázal v kategorii do 84 kg Šarifov, jenž coby úřadující mistr světa splnil roli favorita. Třiadvacetiletý volnostylař v rozhodujícím zápase porazil překvapivého finalistu Jaimeho Espinala z Portorika, který pro svou zemi získal teprve druhé stříbro v olympijské historii a vůbec první zápasnickou medaili.

Tajmazov se vyrovnal Karelinovi

Uzbek Artur Tajmazov se stal nejúspěšnějším zápasníkem olympijské historie. Třiatřicetiletý volnostylař dnes v Londýně získal potřetí za sebou zlato v kategorii do 120 kg a společně se stříbrem ze Sydney 2000 se dotáhl v olympijské bilanci na ruskou legendu tohoto sportu Alexandra Karelina. Tři zlata na třech hrách za sebou získal mezi muži ještě Alexandr Medveď, mezi ženami se to tento týden v Londýně podařilo Japonkám Kaori Ičové a Saori Jošidové.

Tajmazov ve finále zdolal Davita Modzmanašviliho. Bronz získali trojnásobný mistr světa Biljal Machov z Ruska a Komeíl Ghasímí z Íránu.

Výsledky soutěží v zápase

Do 60 kg: 1. Asgarov (Ázer.), 2. Kuduchov (Rus.), 3. Scott (USA) a Dutt (Indie), 5. Jumoto (Jap.) a Či Čong-mjong (KLDR), 7. Esmajílpúrdžújbárí (Írán), 8. Ibrahim (Eg.).

Do 84 kg: 1. Šarifov (Ázer.), 2. Espinal (Portor.), 3. Marsagišvili (Gruz.) a Lašgárí (Írán), 5. Gatcijev (Běl.) a Bolukbasi (Tur.), 7. Herbert (USA), 8. Urišev (Rus.).

Do 120 kg: 1. Tajmazov (Uzb.), 2. Modzmanašvili (Gruz.), 3. Ghasímí (Írán) a Machov (Rus.), 5. Dlagnev (USA) a Šabanbaj (Kaz.), 7. Džargalsaichan (Mong.), 8. Šemarov (Běl).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články