Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Nejlepší celky současnosti ve volejbalovém finále

Londýn - Volejbalisté Ruska si dvanáct let počkali na to, aby se znovu mohli objevit ve finále olympijského turnaje, a mají tak jistou čtvrtou medaili za sebou. V semifinále porazili Bulharsko 3:1. O zlato vyzvou účastníky posledních tří olympijských finále - Brazílii, která suverénním stylem převálcovala Itálii 3:0. Podle světového žebříčku mezinárodní federace FIVB se v posledním duelu střetnou dva nejlepší celky současnosti. Zápas je na programu her v neděli od 14:00 na ČT2.

Brazilští volejbalisté slaví postup do finále
zdroj: ISIFA/EPA autor: Geoff Caddick

Lepší úvod do prvního semifinálového utkání měli Bulhaři, ale v první sadě promarnili nadějné vedení 17:13. Ruští volejbalisté jejich chyb dokázali využít a první set ukořistili na svou stranu. Ve druhém setu naopak rychle prohrávali 2:11. A i v tomto setu byli lepší ruští volejbalisté, kteří zvítězili 25:15.

Koncovku třetího setu rozhodlo podání Vladimira Nikolova a poprvé se mohli radovat Bulhaři. Podobné drama ve čtvrtém dějství nejprve převážily na ruskou stranu dva nekompromisní bloky a Volkovovo eso. Definitivně pak poslal Rusy do finále nejlepší hráč zápasu Michajlov svým 25. bodem v utkání.

Večerní duel zemí, které si rovným dílem rozdělily všechny tituly z šesti posledních světových šampionátů, se brzy změnil v jednoznačnou záležitost Brazilců. Ti v druhém setu Itálii deklasovali 25:12 a v třetím dějství prohrávali jen chvilku. Mečbol proměnil Murilo přímým bodem z podání.

Italové ve čtvrtfinále nečekaně vyřadili obhájce pekingského prvenství Američany a zuby si brousili i na dalšího favorita, který v poslední dekádě světovému volejbalu kraloval a v žebříčku FIVB mu patří první místo. Skvěle bránící Brazilci jim ale nedovolili pomýšlet na úspěch a po Barceloně 1992 a Aténách 2004 mohou dosáhnout na třetí olympijské zlato. 

Rusové loni vyhráli Světovou ligu a v londýnském čtvrtfinále hladce vyřadili její letošní vítěze Poláky. Bývalý Sovětský svaz vyhrál olympijské hry třikrát, naposledy v roce 1980 doma v Moskvě, kde ve finále porazil právě Bulhary. Po stříbru ze Sydney získalo Rusko na obou následujících turnajích bronz.

U bulharského týmu skončil den po postupu z červnové olympijské kvalifikace kvůli rozporům s vedením svazu trenér Radostin Stojčev a národní mužstvo opustila také jeho největší hvězda smečař Matej Kazijski. I bez nich však Bulhaři, které vede trenér Najden Najdenov, vyhráli v Londýně základní skupinu, ve čtvrtfinále hladce vyřadili Německo a i po semifinálovém nezdaru budou hrát o medaili. Tu zatím jedinou, stříbrnou, získali před 32 lety. Druhé semifinále mezi Itálií a obhájci stříbrných medailí z Pekingu Brazilci začne ve 20:30.

Výsledky turnaje ve volejbalu mužů: Semifinále

Rusko - Bulharsko 3:1 (21, 15, -23, 23), Brazílie - Itálie 3:0 (21, 12, 21).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články