Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Šestkrát zlatý a dvakrát stříbrný oštěp

Londýn – Soutěže v hodu oštěpem jsou nejúspěšnější českou atletickou disciplínou v dějinách olympijských her. První zlato přivezla z Helsinek v roce 1952 Dana Zátopková, zatím poslední cenný kov vybojovala ve čtvrtek večer Barbora Špotáková. Oštěpař Vítězslav Veselý s přehledem vyhrál kvalifikaci, vytvořil si osobní rekord a cítí obrovskou formu. Naváže na předešlé úspěchy? Finále je na programu ve 20:20.

Osm českých oštěpařských medailí získali tři sportovci: Dana Zátopková, Jan Železný a Barbora Špotáková. Zátopková o svém triumfu v Helsinkách rozhodla již prvním pokusem, kdy výkonem 50,47 překonala olympijský rekord. Legendární česká oštěpařka přidala o osm let později ještě stříbrnou medaili.

Na tu navázal v Soulu v roce 1988 Jan Železný. Tehdy dvaadvacetiletý český oštěpař v soutěži dlouho vedl. O zlato přišel až v úplném závěru, posledním pokusem jej o 16 cm přehodil Fin Tapio Korjus. O čtyři roky později se už ale Železný mohl radovat z triumfu. První vítězství pod pěti kruhy mu zajistil hned úvodní pokus dlouhý 89,66 m, což znamenalo nové olympijské maximum.

Je nám líto, video expirovalo.
Minutka slávy - Železný třikrát zlatý

V Atlantě světový rekordman zlato obhájil díky výkonu 88,16 m z druhé série, druhý Brit Steve Backley hodil o necelý metr méně. Ke třetímu olympijskému titulu za sebou přidal Železný i olympijský rekord 90,17 m, kterého dosáhl třetím pokusem. Znovu stříbrný Backley tentokrát zaostal jen o 32 centimetrů.

V Pekingu před čtyřmi lety zahájila zlatou olympijskou éru Barbora Špotáková. Ve fantastickém závodu vybojovala nejcennější kov až posledním šestým hodem, jímž vytvořila evropský rekord 71,42 metru. Dlouho vedoucí Rusku Marii Abakumovovou porazila o 64 centimetrů. Letos finále zdaleka tak dramatické nebylo. Obhájkyně titulu vedla již od prvního hodu, nejlepší výkon předvedla ve čtvrté sérii (69,55). Na vítězství by jí nakonec stačily i zbývající tři měřené pokusy, druhá Němka Obergföllová za Špotákovou zaostala o více než čtyři metry.

Veselý stojí před životní šancí

Dnes do finále nastoupí další svěřenec Jana Železného, úřadující mistr Evropy z Helsinek Vítězslav Veselý. Cítí nejlepší formu ve své dosavadní kariéře a svoji pohodu potvrdil už v kvalifikaci. Výkonem 88,34 m vytvořil nejen svůj osobní rekord, ale i letošní světové maximum.

"Fazóna ale nic neznamená. V technických disciplínách to musíte udělat v pravou chvíli. Nechci to zakřiknout, ale je to dobrý, jsem ve finále," pousmál se Veselý zlehka po úspěšné kvalifikaci.

Vítězslav Veselý při kvalifikaci oštěpařů
zdroj: Letní olympijské hry autor: Radek Petrášek

Životní forma na olympijských hrách představuje pro sportovce ideální stav. "Určitě to je životní šance, která by se měla využít, ale to je prostě sport. Já doufám, že už jsem pár finále šel, že neudělám zbytečnou chybu, ale jak to dopadne, to se nechám překvapit," řekl.

"Žádnou olympijskou medaili nemám a medaile z olympiády je sen. Když se to bude vyvíjet dobře, ale nedopadne to na první místo, člověk může být zklamaný, že v tu chvíli mohl dosáhnout víc, ale pořád je to medaile. Je potřeba to brát s nadhledem," dodal Veselý.

Loni na mistrovství světa v Tegu mu vítězné stupínky utekly o devatenáct centimetrů, od té doby však chytil úžasnou formu. A v olympijském finále, do kterého se neprobojovali jeho největší soupeři Lotyš Vasilevskis a Němec De Zordo, ji bude chtít stvrdit. Největší boj o zlato pravděpodobně svede s dvojnásobným olympijským vítězem Norem Thorkildsenem, který se ale ani svým letošním maximem v hodnotě 84,72 metru nepřiblížil kvalifikačnímu pokusu Veselého.

Olympijské medaile není to jediné, o co bude český reprezentant v hodu oštěpem dnes večer usilovat. Veselý by také mohl pomoct Janu Železnému udržet se na prvním místě historických tabulek, kromě oštěpařské legendy totiž tři zlaté olympijské medaile v hodu oštěpem nikdo nezískal. To by se dnes mohlo změnit. Pokud se totiž  Andreasi Thorkildsenovi podaří získat třetí cenný kov z olympijských her, vyrovná se Železnému.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články