Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ruští basketbalisté se v semifinále utkají se Španěly

Londýn - Ruští basketbalisté vytěžili maximum ze své výškové převahy, porazili Litvu 83:74 a v pátečním semifinále se utkají s mistry Evropy ze Španělska, kteří především zásluhou skvělé obrany v poslední čtvrtině porazili Francii 66:59. Druhou semifinálovou dvojici vytvoří Argentina a tým USA. Rusové si poprvé od vítězství sovětského týmu v Soulu zahrají o olympijské medaile, Litva bude naopak prvně od rozpadu Sovětského svazu v semifinále chybět. Španělé dál živí šanci na zopakování stříbrného úspěchu z Pekingu.

Rusko - Litva
zdroj: Getty Images

Litevci v zápase dlouho prohrávali, ve třetí třetině se jim ale podařilo téměř vymazat třináctibodový náskok Rusů a po bodovém trháku 11:2 byl stav po třetí třetině jen 54:50 pro ruské mužstvo.

Rimantas Kaukenas pak trojkou dokonce snížil na 53:54, ale Rusové si díky košům Timofeje Mozgova a veterána Andreje Kirilenka vzali náskok zpět. Kirilenko táhnul Rusko s 19 body, Mozgov jich zaznamenal 17, nejvíce košů dali smečováním a útočnými doskoky.

Kaukenas přispěl litevskému týmu 19 body, poslední koš zaznamenal dvě minuty před koncem a náskok Rusů snížil na pět bodů, ti si ale výhru pohlídali.

Španělé v Londýně dvakrát prohráli v základní části a ani v repríze finále loňského mistrovství Evropy proti Francii se jim dlouho nedařilo. Brzy prohrávali o osm bodů a soupeř měl navrch až do třetí čtvrtiny.

Teprve pak se povedlo Španělům dostat do vedení, jenže Francie znovu zabrala a ještě šest a půl minuty před koncem vedla 57:56. Pak však předvedli Španělé bezchybnou obranu a další koš dostali až pět vteřin před koncem. V tu chvíli už šlo jen o konečnou korekci skóre, jelikož Španělé zásluhou trestných hodů rozhodli o své výhře.

Oporami Španělska byli tradičně bratři Gasolové, kteří se dohromady postarali o 24 bodů a 19 doskoků. Francii nestačily ani výkony kapitána Borise Diawa a rozehrávače Tonyho Parkera. Oba zaznamenali 15 bodů a stali se nejlepšími střelci zápasu.

Argentina si účast v semifinále zajistila výhrou 82:77 v jihoamerickém derby s Brazílií. Vítězové z Atén se však na postup hodně nadřeli. Brazilci potvrzovali velmi dobré výkony z Londýna a ještě dvě minuty před koncem prohrávali o pouhé tři body. Argentina však závěr zvládla a zásluhou trestných hodů zvítězila.

Kapitán Luis Scola k výhře přispěl 17 body, jen o bod méně dali Manu Ginobili a Carlos Delfino. Na straně Brazílie se blýskli 22 body Marcelinho Huertas a Leandro Barbosa.

Stěžejní postavou utkání USA - Austrálie byla legenda tohoto sportu - Kobe Bryant. Slavný basketbalista nasbíral v 20 bodů, takřka dvakrát více než další hvězda amerického týmu LeBron James. Austrálie se sice zpočátku soupeře držela, pak se však herní kvalita týmu složeného z hráčů NBA na ně ukázala býti příliš velkým soustem. Nakonec tak prohráli 86-119.

Výsledky čtvrtfinále:

Rusko - Litva 83:74, Francie - Španělsko 59:66, Brazílie - Argentina 77:82, USA - Austrálie 119:86

Program semifinále:

Španělsko - Rusko, Argentina - USA

 
Zdroj
ČTK, Reuters, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články