Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Australanka Pearsonová zlatá mezi překážkami v olympijském rekordu

Londýn - Nejrychlejší ženou v běhu přes překážky je Sally Pearsonová z Austrálie. Atletická finále mají za sebou i výškaři, diskaři a běžci na 1 500 metrů. Vítěz patnáctistovky Alžířan Taufik Machlufí už byl málem z olympiády vyloučen, ale nakonec si na krk pověsí tu nejcennější medaili.

Sally Pearsonová
zdroj: Jamie Squire autor: Getty Images

Zajímavé finále předvedli výškaři. Ze soutěže brzy vypadl obhájce zlata z Pekingu Andrej Silnov z Ruska i americký mistr světa Jesse Williams. Velmi dobře si vedli jeho krajané Nieto a Kynard, který si vyskákal stříbro. Fantastickou formu předvedl halový mistr světa Ivan Uchov, který napoprvé překonal 236 i 238 centimetrů a stal se po zisku titulu v hale i olympijským vítězem. Uchov, jenž má titul i z mistrovství Evropy, se pokoušel ještě o olympijský rekord 240 cm. Po prvním neúspěšném skoku na výšce, kterou by o centimetr překonal své letošní světové maximum, však snahu vzdal a začal slavit. O bronz se podělili Katařan Issa Mutaz Baršim, Brit Robert Grabarz a Kanaďan Derek Drouin, kteří skočili 229 cm a měli shodnou bilanci.

V ženském finále na 100 metrů překážek byla velkou favoritkou obhájkyně zlata z Pekingu Američanka Dawn Harperová, která do finále postoupila v osobním rekordu 12,46 sekundy. Jako blesk ale běžela Sally Pearsonová z Austrálie, která byla nejrychlejší i v semifinále (12,39) a pro zlatou medaili si doběhla v novém olympijském rekordu 12,35 sekundy. Druhá doběhla vítězka z Pekingu Američanka Harperová, bronz získala její krajanka Wellsová.Česká sprinterka Lucie Škrobáková předvedla své maximum a v nabitém běhu, kde padl jeden rekord národní, jeden osobní a ještě tři nejrychlejší časy jednotlivých bežkyň v sezoně, nakonec ve svém doběhla až pátá. "Nejsem spokojená, vždyť 12,83 sekundy stačilo na finále," zlobila se po závodu.

Disk mužů ovládl Robert Harting z Německa. Favorizovaný německý diskař Robert Harting vyhrál soutěž hodem dlouhým 68,27 m. Jen o devět centimetrů porazil Íránce Ihsana Hadádího. Sedmadvacetiletý Harting navázal na poslední německé diskařské zlato legendárního Larse Riedela z Atlanty 1996, přestože se nepřiblížil svému letošnímu maximu. Světové tabulky této sezony vede výkonem 70,66 z květnového Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově. Své vítězství a udržení dvouleté neporazitelnosti oslavil tradičním rituálem - divoce si na sobě roztrhal dres. Vetrán Virgilijus Alekna z Litvy ukázal, že nepatří do starého železa. Dvojnásobný olympijský vítěz, dvojnásobný mistr světa a mistr Evropy obsadil výkonem 67,38 čtvrté místo. 

Den poté, co byl alžírský běžec Taufik Machlufí z olympijských her málem diskvalifikován, získal zlatou medaili v běhu na 1 500 metrů. Ve finále vyhrál naprosto suverénně a navázal na 16 let starý triumf svého slavného krajana Núraddína Morceliho. Machlufího v pondělí vyloučila mezinárodní atletická federace z her za to, že vypustil rozběh na 800 metrů. Alžírská výprava ho totiž nestihla z jeho rezervní disciplíny včas odhlásit a čtyřiadvacetiletý mílař nechtěl před finále patnáctistovky plýtvat silami. Díky dobrozdání lékaře, že má potíže s kolenem, IAAF verdikt změnila a Machlufí dnes mohl bojovat o medaile. Získal tu nejcennější, když soupeřům v závěru výrazně utekl. Za sedmým mužem letošních tabulek skončil Američan Leonel Manzano, třetí byl Maročan Abdalátí Igidír. Naprázdno vyšli favorizovaní Keňané, jimž patří tři nejrychlejší časy v sezoně.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články