Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Poslední zlaté medaile z windsurfingu míří do Nizozemska a Španělska

Londýn - Zlatou medaili v jachtařské třídě RS:X získal na olympijských hrách Dorian van Rijsselberge. Devětadvacetiletý Nizozemec triumfoval před domácím Britem Nickem Dempseym a Przemyslawem Miarczynským z Polska. Mezi ženami vyhrála Španělka Marina Alabauová Neiraová následována Finkou Tuulií Petajaovou a Polkou Zofií Nocetiovou-Klepackou.

Vítěz třídy RS:X Dorian van Rijsselberge
zdroj: ISIFA

Van Rijsselberge si triumf zajistil v předstihu už po deseti rozjížďkách. Vítězstvím v dnešní medailové rozjížďce, kterou loňskému mistru světa stačilo pouze dokončit, premiérové zlato pro Nizozemsko ve windsurfingu pouze podtrhl.

Český reprezentant Karel Lavický obsadil v rozjížďkách 36. místo a skončil tak daleko za finálovými příčkami.

Šestadvacetiletá Alabauová své prvenství po deseti rozjížďkách obhájila vítězstvím v medailové rozjížďce. Stříbro získala Finka Tuuli Petajaová, bronz Zofia Nocetiová-Klepacká z Polska a spolu se španělskou reprezentantkou získaly poslední olympijské medaile ve windsurfingu.

Na příští olympiádě v Riu de Janeiru v roce 2016 bude kategorie RS:X nahrazena kiteboardingem, tedy jízdou ve vlnách na prkně s využitím tažného draka. Zástupci windsurfingu se však kvůli vyškrtnutí z her rozhodli soudit s Mezinárodní jachtařskou federací.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články