Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dopoval jsem, abych se ochránil, tvrdí legendární koulař Machura

Praha - "Bral jsem doping proto, abych se ochránil. Dnešní sportovci jej užívají hlavně z finančních důvodů. Kariéra vrcholového sportovce je krátká a začlenění do společnosti trvá dlouho," tvrdí jeden z mála českých sportovců, kteří se přiznali k užívání dopingu. Držitel českého rekordu a vícenásobný evropský i světový šampion ve vrhu koulí přišel do Profilu ČT prodiskutovat odvrácenou stranu sportu.

Remigius Machura starší
zdroj: ČT24

V roce 1985 měl Machura pozitivní dopingový nález. "Stonazol jsem bral proto, abych si uchránil zdraví. Člověk by měl být zodpovědný hlavně k sobě. Doping byl původně vyvinutý jako dobrá věc, proto se dával po operacích nebo při bolestech. Pro atleta je ale nález konečnou," dodal sportovec.

Machura dostal po dopingovém nálezu zákaz na dva roky. "Tím zákazem jsem o nic nepřišel. Když jsem začínal, nemyslel jsem si, že budu tak dobrý. To přišlo až později. Jsem alespoň rád, že můj syn Remigius mladší pokračuje v mých stopách." A to doslova. Remigius Machura mladší dostal v roce 2010 také dvouletý zákaz po pozitivním dopingovém nálezu.

"Synův dopingový nález určitě nebyl průkazný. I hodnotitelé testů se mýlí. Příkladem je kajakář Štěrba," řekl Machura. Hranice se však dle něj posunula. "Já jsem se ochraňoval. Dnes v tom jsou však takové peníze, že sportovci se chtějí hlavně finančně zajistit."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články