Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Bolt : Byl to první krok, abych se stal legendou

Londýn - Nebyl to letos ten suverénní Usain Bolt jako v minulých letech. Dvakrát prohrál s Yohanem Blakem, jeho tréninkový kolega měl také na stovce letos rychlejší výkon. Navíc se spekulovalo o Jamajčanově zdraví, měl svalové potíže, bolela ho záda. Celý svět se ptal: "Zrodí se v Londýně nový vládce světového sprintu?" Světový rekordman však dal všem jasnou odpověď.

Usain Bolt
zdroj: Isifa/Getty Images autor: Stu Forster

V nejkvalitnějším finále historie předvedl druhý čas všech dob 9,63 sekundy a jak sám tvrdí, udělal prý první krok k tomu, aby se stal legendou. Vyhrál závod, v němž poprvé od roku 1968 startovali čtyři nejrychlejší sprinteři světové historie. A nebyl jednoznačným favoritem, letos běželo sedm různých sprinterů dvanáctkrát pod 9,90.

Usain Bolt:

"Věděl jsem, na co mám. Věděl jsem, čeho jsem tady schopen. A věděl jsem, že když poběžím za 9,6, že mě nikdo neporazí."

Nezastavil ho ani strašák ulitého startu z loňského mistrovství světa v Tegu, kde vyhrál právě Blake. "Už je to za mnou, ale je pravda, že jsem si na to před startem vzpomněl. Ale věděl jsem, co musím udělat," řekl.

Boltova startovní reakce byla standardní - 0,165 sekundy. V prvních krocích nebyl nejrychlejší, ale jeho ztráta nebyla dramatická. Za polovinou už bylo jasné, že nejkvalitnější startovní pole historie nemá šanci. Blake, s nímž Bolt letos dvakrát prohrál, skončil druhý, třetí byl Američan Justin Gatlin, který se vrátil do špičky po odpykání čtyřletého trestu za doping.

Usain Bolt na startu 100 m finále
zdroj: Letní olympijské hry autor: isifa/Ian Rutherford

 

"Vím, že o mně dost lidé letos pochybovali. Takže jsem chtěl ukázat světu, že jsem opravdu ten nejlepší," řekl Bolt. Hodně mu k dalšímu milníku v kariéře pomohl věhlasný německý lékař Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, jehož navštěvoval se svými zdravotními problémy.

Málokdo proto po průběhu letošní sezony čekal světový rekord, přesto od něj Bolt nebyl daleko, chybělo mu pět setin. Možná za to mohl i sedmnáctistupňový chlad na stadionu. Boltova průměrná rychlost s větrem v zádech o síle 1,5 m/s byla 37,38 kilometru za hodinu, o dvě desetiny pomalejší než při světovém rekordu na MS v Berlíně před třemi lety.

I kdyby letos nevyhrál, byl by legendou díky svým světovým rekordům a zlatým medailím. Sám si ale myslí, že je teprve na začátku.

Usain Bolt :

"Právě jsem udělal první krok k tomu, abych se stal legendou. Ještě tady mám nějakou práci."

 

Čeká na něj ještě závod na 200 metrů, v němž vítězství na olympiádě ještě nikdo neobhájil, a sprinterská štafeta. Bolt chce zopakovat všechny triumfy z Pekingu. Tím ale příběh jamajského fenoména neskončí. "Doufám, že to není moje poslední olympiáda. Do Ria se těším," usmál se v narážce na další hry v Brazílii za čtyři roky. To mu bude třicet let, Blakeovi o čtyři méně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články