Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kostelecký do finále trapu nepostoupil, vyhrál Chorvat Cernogoraz

Londýn - Obhájce zlaté medaile v trapu David Kostelecký na OH v Londýně končí. Český střelec nezvládl poslední část kvalifikaci, kdy z pětadvaceti terčů trefil pouze 22. S celkovým ziskem 120 bodů skončil na čtrnáctém místě. Podobně dopadl i druhý český zástupce Jiří Lipták, který získal ještě o bod méně a obsadil osmnáctou pozici. Zlato získal Chorvat Giovanni Cernogoraz.

David Kostelecký
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal)

Kostelecký po čtyřech z pěti kol kvalifikace držel dělené třetí místo, když minul ze sta holubů pouze dva. Držiteli olympijského rekordu se 146 body však hrubě nevyšla poslední pětadvacítka terčů, kdy hned 3 z nich minul a ztratil tak jakoukoliv šanci na postup do večerního finále.

"Sto dvacet není propadák. Samozřejmě jsme si přál víc, ale bohužel, to je sport," řekl Kostelecký, který startoval na čtvrté olympiádě. Před triumfem v Pekingu 2008 byl šestý v Sydney 2000 a v Atlantě 1996 obsadil 31. místo. "Vím, jak je těžký udělat výsledek a medaili, a jsem rád, že se mi to (v Pekingu) povedlo, protože vidím, že to fakt není sranda. Beru to tak, že jednou jste nahoře a jednou dole," řekl.

První dvě položky odstřílel Kostelecký v úvodním dnu soutěže shodně za 24. "Což bylo málo a snažil jsem se následně něco změnit. Střílel jsem rychleji a vyplatilo se," řekl. V třetí položce už nechyboval a po úvodním dnu kvalifikace se dělil o sedmé místo.

I první položku druhého dne zvládl bezchybně, ale na závěr kvalifikace mu tři z 25 asfaltových terčů uletěly. "Střílel jsem možná až moc rychle a chyběla tomu nějaká trefená druhá rána," řekl Kostelecký.

Po druhém nezdaru v poslední položce už věděl, že je bez finále. "A posledních deset terčů se mi moc nechtělo, protože jsem věděl, že to je o ničem. Když nejste v šestce, tak to nemá velký význam," řekl.

Ani druhý český zástupce v kvalifikaci trapu Jiří Lipták neuspěl, když získal pouze 119 bodů. Lipták při své olympijské premiéře chyboval první den dvakrát, ale ve zbylých dvou položkách celkem čtyřikrát. "Když jsem úvodní den netrefil terč první ranou, dohnal jsem to druhou, ale dnes v tom byla rezerva," řekl Lipták. "Musím to hodit rychle za hlavu. Život jde prostě dál a nekončí to jedním nepovedeným závodem."

Zajímavostí je, že sám Kostelecký se na olympiádu nekvalifikoval. Druhé místo pro Českou republiku totiž vystřílel jiný reprezentant v trapu Jiří Gach, jenž v roce 2011 skončil na Světovém poháru v Pekingu třetí. Avšak účastníkovi olympiád v Atlantě a Sydney sdělil trenér Jan Dvořák, že na OH pojede obhájce zlata David Kostelecký a Jiří Lipták, který si místo na olympiádě vybojoval bronzovou medailí na mistrovství světa, a že Gach bude pouze náhradníkem.

Poslední střelecké zlato her získal v trapu díky nejlepšímu výsledku ve finále Chorvat Cernogoraz. Devětadvacetiletý střelec byl v kvalifikaci šestý, ovšem díky tomu, že ve finále minul jen jednu ránu, se dostal do rozstřelu o vítězství, v němž porazil Itala Massima Fabbriziho.

Do duelu o zlato přitom vstupoval s uslzenýma očima. "Rozbrečel jsem se, protože mi došlo, že už mám jistou stříbrnou medaili. Zlato jsem vůbec nečekal," uvedl. Cenný kov prý zavěsí na stěnu rodinné restaurace, v níž hodlá nadála pomáhat s obsluhováním. "Asi teď budu v Chorvatsku trochu známější, ale nevidím důvod, proč bych s tím měl přestat. Tak populární jako Goran Ivaniševič asi nebudu," prohlásil.

Rozstřel se konal také o bronz, který získal pětačtyřicetiletý Fehaíd Al Díhání a postaral se o historicky druhou olympijskou medaili pro Kuvajt. Tu první vybojoval také on, před 12 lety v Sydney ve dvojitém trapu. Al Díhání v souboji o medaili porazil Australana Michaela Diamonda, jemuž k medaili nepomohl ani vyrovnaný světový a překonaný olympijský rekord v kvalifikaci maximálním nástřelem 125 bodů. Čtyřicetiletý vítěz z Atlanty a Sydney ve finále selhal, minul pět terčů a neuspěl ani v rozstřelu s Kuvajťanem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články