Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

České basketbalistky porazily Angolu a jsou ve čtvrtfinále

Londýn - České basketbalistky si v posledním zápase skupiny A poradily bez větších problémů s Angolou, když vyhrály 82:47. Na své konto si tak připsaly druhé vítězství, které jim zajišťuje postup do čtvrtfinále. Tam narazí na favorizovanou Francii, jež doposud neprohrála jediný duel a postoupila z prvního místa skupiny B. Nejlepší střelkyní českého výběru byla náhradnice Michaela Zrůstová, která nasázela 20 bodů. Čtvrtfinálové utkání se odehraje v úterý 7. srpna.

Kateřina Elhotová
zdroj: AP autor: Charles Krupa

Úvod utkání byl z obou stran velice opatrný. Angola, která nedokázala ve skupině vyhrát jediné utkání, držela v první čtvrtině s výběrem Lubora Blažka krok, když ji prohrála pouze o pět bodů 23:18, avšak Češky pomalu začaly potvrzovat roli favoritek.

Naplno to ukázaly ve druhé čtvrtině. Angolanky pomalu přestávaly stíhat a českému výběru se dařila i střelba trojek. Do poločasu si Češky vytvořily již pohodlný náskok patnácti bodů, 40:25, když basketbalistky Angoly vstřelily v druhé čtvrtině pouze sedm bodů.

A po poločase vedení stále navyšovaly a na palubovku tak mohly nastoupit i náhradnice, které normálně tolik nehrají. Po třetí čtvrtině již české basketbalistky vedly o třiadvacet bodů 58:35. Angolankám znovu nedovolily skórovat víc než deset bodů a v poklidu si tak kráčely k druhému vítězství na turnaji.

Z náhradnic zářila především Michaela Zrůstová, která za dvanáct minut na hřišti nasázela dvacet bodů a navázala tím na střelecký výkon ze zápasu proti USA. Stala se tak nejlepší střelkyní českého výběru. Druhá v pořadí nastřílených košů byla Eva Vítečková s 19 body. Češky nakonec bez problému dovedly zápas až do vítězného konce a vyhrály v poměru 82:47.

Michaela Zrůstová

"Angolanky se držely déle, než jsme čekaly, ale pak se to zlomilo, zlepšily jsme obranu a střelbu z dálky. O čtvrtfinále jsme snily, takže jsme rády, že jsme tam postoupily."

Svěřenkyně Lubora Blažka tak navázaly na zlepšené výkony z posledních dvou utkání, kdy nejprve porazily v rozhodujícím zápase Chorvatsko a poté dlouho zdárně vzdorovaly největším favoritkám turnaje z USA. Ve čtvrtfinále na ně nyní čeká silný výběr Francie, který na turnaji doposud neprohrál a bude velkým favoritem na postup. Čtvrtfinále by se mělo odehrát v úterý 7. srpna. Pokud by české reprezentantky Francii porazily, byla by to jejich premiéra v olympijském semifinále.

"Dělaly nám na začátku trochu problémy, ale zareagovali jsme na průběh zápasu lehkou změnou taktiky. Pak jsme je zlomili a už to bylo mnohem lepší," prohlásil kouč Lubor Blažek. "Angolu bych vůbec nepodceňoval, Afrika jde v ženském basketu nahoru. Chorvatsko, Turecko i Čína je porazily kolem 20 bodů, my o třicet. Jsem rád, že jsme zvítězili větším rozdílem, body jsou důležitý," upozornil.

Má radost, že se tým po dvou úvodních porážkách probojoval do čtvrtfinále a z herní krize se zjevně dostal. "Je dobré vidět, že tým má radost. Hráčky už se smějí, i ta komunikace je trochu o blbostech, svěšené hlavy neřeší jen basket," všiml si kouč. "Na druhou stranu, když ta krize byla, je dobře, že se ten tým o tom snažil mluvit a dostal se z toho. I Angola bylo těžké utkání, věděli jsme, že musíme," podotkl.

Trenéra překvapilo, jak snadno Rusky v utkání druhé skupiny podlehly Francii a vyhnuly se tak českému týmu, s nímž krátce před olympijskými hrami v přípravě dvakrát prohrály. "Chtěl jsem Rusko, ale je otázka, jestli si i druhá strana přála nás. Dvě porážky před olympiádou mohly napovědět, jestli toho soupeře chci, nebo nechci. Já byl překvapen, jak lehce Francie získala ten náskok," naznačil, že mohlo jít z ruské strany o kalkul. "Takhle si to ale netroufám říct," upozornil.

Hráčky ale vývoj ve druhé skupině nepřekvapil. "Chtěly jsme se hlavně vyhnout Austrálii. Asi bychom radši všichni brali Rusky, které nám jsou herním stylem podobnější. Ale nemůžeme si vybírat, jsme rády, že jsme ve čtvrtfinále," řekla Eva Vítečková. "Francie na turnaji hraje super, podávají skvělé výkony," pravila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články