Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Súdánec utíkal před otrokáři, teď poběží olympijský maraton

Londýn - Jižní Súdán ukončil vleklé spory o ropná pole se svým severním sousedem a státy uzavřely dohodu o přerozdělení příjmů z těžby. Podařilo se tak zabránit hrozícímu ozbrojenému konfliktu. Přesto se obě země zanedlouho střetnou. Nová země totiž vyslala na olympijské hry do Londýna jediného atleta - maratonce Guora Mariala. A v maratonu soutěží i severní Súdán.

Guor Marial
zdroj: ČT24

Příběh Guora Mariala se začal psát před osmnácti lety, kdy ho během súdánské občanské války unesli otrokáři. Tři dny bez přestávky běžel, aby jim unikl. Azyl našel v roce 2001 ve Spojených státech.

Když loni vznikl Jižní Súdán, Marial se rozhodl, že ho chce reprezentovat. "Poběžím za uprchlíky a hlavně poběžím za Jižní Súdán," tvrdil. Mladá země ale nemá vlastní olympijský výbor. Přimluvit se za nadějného sportovce musela americká senátorka Shaheenová. "Už na druhém maratonu, který v životě běžel, zaběhl čas, který ho kvalifikoval na olympijské hry v Londýně," vzpomíná senátorka.

Guor Marial:

"Mít někoho na olympiádě jen rok po získání nezávislosti, to je obrovský úspěch. A celý svět toho bude svědkem."

Mezinárodní olympijský výbor souhlasil a Guor Marial tak poběží pod olympijskou vlajkou jako nezávislý. "Tím, že poběží pod olympijskou vlajkou jako uprchlík, bude mít možnost vzdát poctu všem Jihosúdáncům," myslí si maratoncův zástupce Brad Poore.

Dlouhá trať ale nečeká jen Guora. Své rodiče neviděl skoro dvacet let. Vzkázal jim, ať jeho běh sledují v televizi. Ta nejbližší je od jejich vesnice v Jižním Súdánu vzdálená přes 60 kilometrů.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články