Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Nejrychlejší ženou je stejně jako v Pekingu Shelly-Ann Fraserová-Pryceová

Londýn -  Stejně jako v Pekingu, tak i v Londýně je nejrychlejší ženou planety Shelly-Ann Fraserová-Pryceová z Jamajky. Finále vyhrála v čase 10,75. Ženský disk ovládla Chorvatka Perkovičová. Medaile se rozdávaly i ve skoku do dálky. Tu nejcennější bral Greg Rutherford z Velké Británie.

Nejrychlejší žena Shelly-Ann Fraserová-Pryceová z Jamajky
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

Všichni jamajští a američtí favorité běhu na 100 metrů včetně obhájce zlaté medaile z Pekingu Usaina Bolta postoupili na olympijských hrách v Londýně do semifinále. Vedle Baileyho se pod deset vteřin dostal ještě jeho krajan Justin Gatlin (9,97). Své běhy bez potíží a většinou s vypuštěným závěrem vyhráli také Tyson Gay (10,08), jamajský úřadující mistr světa Yohan Blake (10,00) i Asafa Powell (10,04).

Obhájce zlata z Pekingu Bolt proběhl cílem v čase 10,09, ale při startu měl problém a podle svých slov i mírně zakopl. "Ale jsem radši, že se to stalo teď," řekl světový rekordman.

V posledním, sedmém meziběhu, který vyhrál domácí sprinter Dwain Chambers (10,02), nestartoval bývalý mistr světa Kim Collins. Šestatřicetiletý atlet se podle agentury Reuters nepohodl s funkcionáři a prohlásil, že za karibské ostrovy Svatý Kryštof a Nevis už nikdy nepoběží.

V semifinále běhu na 400 metrů poběží i handicapovaný Jihoafričan Oscar Pistorius, který v prvním rozběhu skončil na druhém místě (45,44). Naopak Američan LaShawn Merritt si obnovil zranění z posledního mítinku Diamantové ligy v Monaku a olympijské zlato neobhájí, třebaže byl letos časem 44,12 nejrychlejší na světě. Ze svého rozběhu odstoupil.

V semifinálovém běhu na 400 metrů překážek se v dobrém světle ukázal Felix Sanchez z Dominikánské republiky, který dokázal posunout hranici svého letošního maxima na 47,76 a z prvního místa postoupil do finále.

Nejrychlejší ženou olympijských her v Londýně je stejně jako v Pekingu Shelly-Ann Fraserová-Pryceová z Jamajky. Finále vyhrála za 10,75. Carmelita Jeterová, která běžela nejrychleji v semifinále, sice ještě vylepšila své letošní maximum na 10,78, ale na jamajskou sprinterku to nestačilo.

Cenné kovy se rozdávaly v disku žen. Finále bez české účasti ovládla Sandra Perkovičová. Diskařka z Chorvatska přepsala národní rekord a mohla se radovat z vítězství. Zlato si zajistila ve třetí sérii, kdy poslala své náčiní do vzdálenosti 69 metrů a 11 centimetrů.

Medaile se rozdávaly i ve skoku do dálky. Greg Rutherford z Velké Británie dolétl ve čtvrtém pokusu do vzdálenosti 8 metrů a 31 centimetrů. Druhý Mitchell Watt skočil o 15 centimetrů méně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články