Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Další dopingoví hříšníci přijdou o start na OH

Londýn - Počty dopingových hříšníků rostou. Do svých závodů v sobotu nenastoupili brazilská veslařka Kissya Cataldová da Costaová a čtvrtkař Diego Palomeque z Kolumbie. Běloruský kladivář Ivan Tichon nestartoval v  kvalifikaci na olympijských hrách v Londýně kvůli zákazu Mezinárodní atletické federace (IAAF). Při novém testování vzorků z minulosti se totiž ukázalo, že šestatřicetiletý olympijský medailista užíval zakázané látky. Podobně dopadla i dráhová cyklistka Viktoria Baranovová, která před OH neprošla dopingovým testem. Dvaadvacetiletá jezdkyně už podle Mezinárodní cyklistické unie UCI z Londýna odcestovala.

Běloruský kladivář Tichon
zdroj: Letní olympijské hry autor: Isifa/Peter Žákovič

"Běloruská atletická federace dostala dopis od IAAF, jež požadovala Tichonovo vyřazení z týmu. IAAF uvedla, že díky novým metodám testování byla objevena přítomnost zakázaných látek v jeho vzorcích z olympijských her v Aténách 2004 a mistrovství světa 2005," řekl běloruským médiím mluvčí ministerstva sportu Vladimir Nestěrovič.

Trojnásobný mistr světa Tichon získal v Aténách stříbro a před čtyřmi lety v Pekingu bronz. Spolu se stříbrným medailistou, krajanem Vadimem Děvjatovským, ovšem měli po Pekingu pozitivní test na vysokou hladinu testosteronu a o medaile přišli. Úspěšně se však odvolali a Sportovní arbitrážní soud (CAS) jejich diskvalifikaci zrušil a medaile vrátil.

Baranovová měla pozitivní test na testosteron

Mluvčí UCI Enrico Carpani uvedl, že Baranovová měla 24. července v Bělorusku pozitivní test na testosteron. "Přiznala, že užila zakázanou látku a před dvěma nebo třemi dny byla poslána domů," řekl Carpani.

Baranovová je další v řadě sportovců vyloučených z her na poslední chvíli kvůli dopingu. Podobně dopadli tři vzpěrači - dva Turci a jeden Albánec. Pozitivní test měly také sportovní gymnastka Luiza Galjulinová z Uzbekistánu, moldavská kladivářka Marina Marghijevová a sprinterka Tameka Williamsová z ostrovů Svatý Kryštof a Nevis.

Start

O olympijsou účast kvůli dopingu přijde i brazilská veslařka Kissya Cataldová da Costaová a
čtvrtkař Diego Palomeque z Kolumbie. Kvůli mimosoutěžním pozitivním testům dnes oba
nenastoupili do svých závodů a čekají je tresty. Skifařka Cataldová da Costaová, jež měla uzavřít své účinkování na olympiádě startem ve finále C, podle brazilského olympijského výboru
neprošla kontrolou domácího veslařského svazu z 12. července. Osmnáctiletého Palomequeho čekal rozběh na 400 metrů, vzorek odebraný před závody ale odhalil v jeho těle blíže neurčenou látku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články