Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Guor Marial, běžec bez národnosti

Londýn - Když mu bylo pouze osm let, byl během občanské války v Súdánu unesen a otročil v pracovním táboře. Podařilo se mu uprchnout do Egypta a posléze do USA, kde žije a trénuje dodnes. Nyní se Guor Marial, osmadvacetiletý maratonec, vydává splnit si svůj životní sen - závodit na olympijských hrách.

Maraton
zdroj: ČT24

Sportovci jezdí na olympijské hry proto, aby reprezentovali své země a v případě úspěchu si vyslechli tu opojnou melodii národní hymny. Maratonec Guor Marial však nereprezentuje nikoho. Není favorit, hymnu si nevyslechne a na olympiádě startuje jako nezávislý atlet. Ale to mu nevadí, již to, že se na olympiádu dostal, je splněním jeho velkého snu a jeho příběh by se dal bez okolků považovat za symbol naděje.

Marial se na olympiádu kvalifikoval minulý rok, když běžel vůbec první maraton. Dříve běhal cross country. Královskou trať běžel poprvé v říjnu a díky času 2 hodiny 14 minut 32 sekund splnil olympijský limit. "Je to skvělé. Těžko se to popisuje. Nemám slov. Nyní musím trénovat jako olympionik," prohlásil tehdy.

Sám si je vědom faktu, že nemá tolik zkušeností jako ostatní závodníci, ale zapálení mu nechybí. "Je škoda, že jsem se před olympiádou nemohl zúčastnit většího počtu maratonů," prohlásil.

Vytrvalec, který od svého útěku žije a trénuje v Arizoně v USA, však novou zemi reprezentovat nebude. Je sice jejím obyvatelem, ale nemá americké občanství. I proto dostal nabídku na to, aby reprezentoval Súdán. Tuto možnost však odmítl. Nechtěl reprezentovat zemi, na kterou má tak černé vzpomínky, kde osmadvacet členů jeho rodiny bylo zabito během občanské války a kde tolik lidí trpělo. "Nebylo by to správné. Nebylo by správné reprezentovat zemi, ze které jsem uprchl. Kdybych reprezentoval Súdán, zradil bych moje lidi. Znehodnotil bych dva miliony lidí, kteří zemřeli pro naši svobodu," řekl Marial.

Určitou možností byla reprezentace Jižního Súdánu, místa, kde se narodil a nejnovějšího světového státu, avšak ta nestihla zaregistrovat svůj výbor, a tak se Marial nemohl za tuto novou zemi kvalifikovat.  

"Běžím pro USA a věřím, že lidé z USA mě podpoří. Také běžím pro všechny uprchlíky a speciálně také pro Jižní Súdán," prohlásil. 

Od mladého věku utíká  

Marial se narodil v Jižním Súdánu, kde v té době probíhala občanská válka, ve které ztratil 28 členů rodiny. Když mu bylo osm, ozbrojenci ho unesli a musel otročit v pracovním táboře. Zde si prošel tvrdým zacházením. Poté utekl do Egypta a následně do USA, kde žije dodnes.

Když mu bylo šestnáct, začal běhat za školní tým v New Hampshire. Dovedl ho k tomu jeho středoškolský učitel tělocviku, kterého uchvátila Marialova neúnavnost. "Mám pro tebe něco, co by tě mohlo unavit," prohlásil tehdy. V roce 2005 odmaturoval a dostal stipendium na vysokou školu v Iowě.

Na olympiádu se připravoval v domovské Arizoně. Naběhal desítky kilometrů a dlouhé hodiny strávil v posilovně. Jen kvůli jediné věci - aby si splnil svůj sen, zúčastnit se olympijských her. Nečeká, že by vyhrál, ale věří, že půjde příkladem celé řadě ostatních lidí se složitým osudem.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články