Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Londýnští obchodníci už se těší, až olympiáda skončí

Londýn - Špatné předpovědi londýnských obchodníků se vyplnily. Na olympijské hry do Londýna totiž dorazili opravdu jen sportovci a takoví fanoušci, kteří nemají zájem o památky ani nákupy. Restaurace a kavárny tak zejí prázdnotou, do divadel a muzeí nikdo nechodí. Prodejci hry vítali, teď se těší, až skončí.

Londýn trpí, respektive londýnské památky, muzea, divadla i další obchodníci. Turisté do britské metropole přijeli pouze kvůli olympijským hrám a město je nezajímá. Jindy plné double-deckery jsou teď poloprázdné. 

Společnost Golden Tours, která dělá po Londýně prohlídku památek v autobusech, má problém s pokrytím vlastních nákladů. I londýnská divadla trápí stejný problém. Podle rezervací se snížil počet návštěvníků až o třetinu. "Ve městě je prostě nová atrakce – olympijské hry, která tady už nebude. Samozřejmě je to obrovský hit. Podcenili jsme, jak velký dopad bude mít olympiáda na kulturu a zábavní podniky ve městě," popisuje generální ředitelka divadla Nimax Nica Burns.

Návštěvnost nákupní čtvrti West End je nižší o dvanáct procent a někteří obchodníci tvrdí, že se jim tržby snížily skoro o sedmdesát procent. Varování vlády o chaosu, který v ulicích vznikne během her, byl tak přehnaný. "Myslím, že se vláda děsila zbytečně. Strach z přeplněných ulic a městské dopravy byl naprosto zbytečný. Londýn je úplně prázdný," konstatuje Nica Burns.

Tom Jenkins, generální ředitel European Tour Operators Association:

"Každý den je v Londýně okolo osmi set tisíc britských turistů a dalších tři sta tisíc zahraničních. Teď tu není skoro nikdo. Přijelo asi pět set až šest set tisíc olympijských fanoušků, ale všichni jsou ve Stradfordu. Zajímají je jenom olympijské hry. Nenakupují, nechodí do restaurací ani do divadel a muzeí."

Olympijské hry návštěvnosti Londýna zkrátka nepomohly. Vydělali na tom jen prodejci ve Stratfordu, centru her. Nově vybudovaný nákupní komplex je plný fanoušků, kteří jsou ochotni utrácet.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články