Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hilgertová na medaili nedosáhla, ve finále dojela čtvrtá

Londýn - Kajakářka Štěpánka Hilgertová skončila ve finále olympijského závodu ve vodním slalomu čtvrtá. V Londýně tak na svých šestých hrách nenavázala na zlaté medaile z Atlanty a Sydney. Finále kajakářek nejlépe zvládla Francouzska Emilie Ferová. Pro bronz si dojela Maialen Chourrautová ze Španělska.

Štěpánka Hilgertová
zdroj: GettyImages autor: Phil Walter

Čtyřiačtyřicetiletá česká reprezentantka do desetičlenného finále postoupila devátým časem a i v něm zajela čistě. Po menším zaváhání na třetí brance, kde se její loď zakousla do kanálových vln, v klidu zvládla náročnou střední část tratě. V poslední pasáži jí rychle ubývaly síly a v cíli byla časem 109,16 sekund na průběžném prvním místě.

Hned v další jízdě jí předčila mladičká, teprve osmnáctiletá Australanka Jessica Foxová, s jejíž matkou Hilgertová závodila v Atlantě 1996. Foxová nakonec získala stříbro. Další kajakářky včetně světové šampionky z předešlých dvou let Corinny Kuhnleové z Rakouska tak rychlé nebyly, závod se nevydařil ani Slovence Janě Dukátové.

Na průběžné třetí místo pak ale Hilgertovou odsunula skvěle jedoucí Ferová a definitivně mimo medailovou pozici poslala českou kajakářku vzápětí Španělka Maialen Chourrautová. Francouzská radost propukla poté, co tlak neunesla Natalia Pacierpniková, která jako vítězka semifinále startovala jako poslední. Třiadvacetiletá Polka skončila až sedmá.

"Mám trochu potíže pochopit, co se vlastně stalo. Jela jsem na hranici rizika, protože jsem neměla co ztratit a věděla jsem, že musím jet rychle, pokud chci uspět," řekla Ferová, první francouzská kajakářská olympijská šampionka. "Chtěla bych teď být malou myškou, abych mohla slyšet, co si francouzští fanoušci říkají," pousmála se devětadvacetiletá závodnice. Ferová přiznala, že musela už před závodem brzdit svého trenéra. "Pořád mi říkal časy, které zajely ostatní. Musela jsem mu říct, ať toho nechá. Věděla jsem, co mám dělat, abych vyhrála," líčila Ferová, jejímž největším úspěchem bylo dosud stříbro z mistrovství světa v roce 2009. V Pekingu před čtyřmi lety byla sedmá.

Štěpánka Hilgertová: "Je to nad očekávání. Měla jsem sen, že bych v té úžasné kulise jela finále. Ten se mi splnil," uvedla Hilgertová. Dalším tajným přáním byla medaile. "Nebylo to úplně reálné, ale nakonec to nebylo daleko. Nemůžu být nespokojená, i když to bylo na dohled. Vím, že se nějaká vteřinka dala stáhnout, tak ten červíček v hlavě vrtá. Ale spokojenost převažuje." 

Hilgertová si tak v Londýně připsala třetí nejlepší olympijský výsledek v kariéře. V Aténách 2004 byla pátá, před čtyřmi lety v Pekingu devátá. Při své premiéře pod pěti kruhy v Barceloně 1992 nepostoupila do finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články