Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Oštěpař Veselý: Pokusím se s tím poprat

Praha - Nejdůležitější závod kariéry, do kterého nastoupí jako lídr světových tabulek, čeká na olympijských hrách oštěpaře Vítězslava Veselého. Letošní mistr Evropy patří mezi žhavé medailové kandidáty a dobře si to uvědomuje. Bez cenného kovu na krku by se z Londýna nerad vracel. "Je pravda, že je to asi nejdůležitější závod, do kterého jsem kdy nastupoval. Ještě nikdy jsem něco podobného nezažil," uvedl.

Vysoká očekávání, která jeho start na hrách provázejí, bere. "Okolí si asi nevymýšlí nic, co by bylo nereálné. Beru to tak, že to tak je. Pokusím se s tím poprat a očekávání naplnit," uvedl devětadvacetiletý atlet. "Každý, kdo pomýšlí na medaili, by chtěl dospět ke zlaté," dodal.

Svěřenec trenéra Jana Železného, trojnásobného olympijského šampiona, je číslo 1 světových tabulek díky výkonu 88,11 metru z červnového mítinku v Oslu. "Zvyšuje to sebevědomí, člověk nenastupuje jako outsider a ví, že schopnosti uspět má. I když na druhou stranu tím ztratíte trumf, že můžete překvapit," řekl Veselý.

Medaili chce i Špotáková

Ve druhé polovině července měl původně startovat na Diamantové lize v Monaku, ale nakonec účast odvolal. "Řekl jsem si, že mě čeká olympiáda a nevím, jestli na další můžu jet ve stejné pozici. Chci pro úspěch udělat vše, proto jsem trénoval," vysvětlil. Rozhodnutí ani v nejmenším nelituje. "Nejedu tam (na olympiádu) se zraněním nebo s tím, že mi to nejde," pochvaloval si.

Veselý se v letošním roce co se týče medailových ambicí připojil k olympijské šampionce Barboře Špotákové, oštěpaři tak patří mezi velké trumfy české výpravy. "Že jsme dva medailoví adepti? To je lepší, než kdyby se mluvilo o jednom. Příště třeba pojedeme tři," řekl Veselý. Žádné rady od zkušenější kolegyně ale zatím nedostal. "Moc jsme se o olympiádě nebavili. Ale je dobře, když člověk má ve skupině někoho, kdo už ten tlak zažil. Každá rada je dobrá," uvedl.

Veselý: Věřím, že kvalifikaci zvládnu. I na poslední pokus

K tomu, aby mohl bojovat v Londýně o medaile, musí rodák z Hodonína zvládnout kvalifikaci. A ta mu v minulosti několikrát dělala problém. "Kvalifikace je vždy trošku stresující, podmínky nebývají jako v závodě. Vždy jsem se z toho ale dokázal vylízat. Už asi třikrát mi to vyšlo posledním pokusem. Věřím si, že i když se se mi technicky nebude dařit, tak jsem schopen hodit daleko," řekl dvanáctý muž z her v Pekingu.

V Londýně se bude muset Veselý vyrovnat i s tím, že bude závodit až v předposlední den her v sobotu 11. srpna. "To je stejné vždy, atletický program je takový. Člověk vidí, jak všichni mají vše za sebou a my čekáme téměř na poslední den. Stres se bude stupňovat, ale snad mi to nezamotá hlavu," doufal Veselý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články