Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Německá osma ovládla královský závod veslařské regaty

Londýn - Osmiveslice Německa ovládla královskou veslařskou disciplínu v Eton Dorney. Posádka vedená Kristofem Wilkem potvrdila, že Němci v současnosti osmám kralují, vyhráli totiž i tři předchozí světové šampionáty. Němci veslovali na čele po většinu dvoukilometrové tratě, jen 750 metrů před cílem je předstihla domácí posádka, ale hlavní favorité se po chvilce vrátili do čela a bezpečně si dojeli pro zlato.

Osmiveslice Německa
zdroj: GettyImages autor: Harry How

"Nemůžu tomu uvěřit. Čtyři roky jsme čekali na tento závod a teď se nám to podařilo. Bylo to hodně těžké. Celou dobu taky foukal povítr a dnes protivítr. Byla to pro nás nová situace, kvůli které jsme museli změnit i stanovenou taktiku," uvedl Filip Adamski.

Druzí skončili obhájci prvního místa z Pekingu Kanaďané, zklamaní Britové nakonec uhájili bronz. "Chtěli jsme vyhrát. Nikdy bych si nemyslel, že budu nespokojený s olympijskou medailí, ale já jsem. Před pár lety jsem o něčem podobném snil, ale podařilo se nám složit výbornou posádku a chtěli jsme vyhrát," přiznal James Foad.

Do historie se zapsaly domácí veslařky Heather Stanningová a Helen Gloverová, když suverénně ovládly závod dvojek bez kormidelnice a staly se prvními britskými olympijskými šampionkami. Zároveň pro pořadatelskou zemi vybojovaly první zlato na londýnských hrách. Stanningová s Gloverovou už v rozjížďkách zajely nejrychlejší olympijský čas historie a formu potvrdily i ve finále, které ovládly stylem start-cíl.

Druhé skončily Australanky Kate Hornseyová a Sarah Taitová, bronz berou světové šampionky z předešlých dvou let Rebecca Scownová a Juliette Haighová z Nového Zélandu. "Jsem nadšená, že se nám podařilo všechny porazit. Cítím se, jako bych měla zkolabovat, ale zároveň se mi chce skákat radostí. Asi mluvím pěkné nesmysly," smála se v cíli šťastná Stanningová.

Párovou čtyřku žen ovládly Ukrajinky a potvrdily nadvládu z této sezony. Díky čtveřici Katerjana Tarasenková, Natalija Dovgodkovová, Anastasija Koženková a Jana Dementějová získala Ukrajina první veslařské zlato v olympijské historii.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články